Stiti fursecurile acelea care se vand in magazine in forma de nuci, umplute cu ciocolata? Iata ca puteti sa faceti acestea acasa, fiind mult mai proaspete si chiar mult mai bune.

Pe mine m-a invatat bunica mea, pentru ca ea facea aceste fursecuri cu ciocolata de fiecare data cand veneam la tara, inveselindu-ma cu gustul acestora. Pot spune ca sunt mai mai bune, comparativ cu cele din comert, deoarece sunt mai moi, pentru ca sunt mai proaspete.

Aceste prajiturici sunt niste fursecuri in forma de nuci, umplute cu ciocolata, de care aveti nevoie de o matrita speciala pentru a da forma nucilor dar si locul de umplere al acestora. Eu o am pe cea veche de la bunica mea si sunt foarte multumita de ea, dar daca nu ma insel o puteti gasi si in hypermaketuri. Daca aveti aceasta matrita mai aveti de facut nucile, care se fac dintr-un fel de aluat fraged cu oua si unt, dupa formati niste bile micute din acest aluat care le presati in matrita incinsa si se gatesc pe aragaz sau plita, ulterior se umplu cu ganache de ciocolata, mai precis ganache-ul este crema de patiserie, utilizata ca umplutura sau pentru invelirea prajiturilor si a fursecurilor.

Ingrediente pentru aluat:
- faina: 325 g
- unt: 125 g
- zahar: 40 g
- oua: 2 bucati
- sare: un varf de lingurita
- esenta de vanilie: 2 ml
Ingrediente pentru crema de ciocolata:
- smantana lichida: 125 ml
- ciocolata: 100 g
- zahar: 50 g
- esenta de rom: 2 ml

Modul de preparare:
1. Prima data trebuie sa faceti ganache-ul de ciocolata, pentru ca trebuie sa stea la rece:
*Intr-o craticioara cu baza mai groasa puneti ciocolata, smantana lichida, zaharul si il dati la foc mediu.
*Se tine pe foc pana cand totul se transforma intr-un ganache omogen si lucios, amestecand din cand in cand.
*Se da de pe foc, iar apoi adaugati esenta de rom, il lasati sa se raceasca si ulterior il tineti la frigider pana la folosire.
2. Dupa ce ati terminat ganache-ul, trebuie sa faceti aluatul pentru nuci:
*In bolul mixerului puneti untul la temperatura camerei si il bateti timp de 1 minut.
*Adaugati praful de sare si zaharul si amestecati pana cand zaharul este aproape dizolvat.
*Adaugati esenta de vanilie, cate un ou pe rand si omogenizati bine inainte de a adauga celalalt ou.
*Adaugati treptat faina si amestecati bine. Trebuie sa obtineti un aluat omogen, ferm, care poate fi modelat. Nu trebuie framantat excesiv pentru ca se va intari si nucile vor iesi tari. Transferati intr-un bol curat si puneti la frigider pentru 30 de minute, chiar si mai mult daca aveti rabdare.
*Din aluatul rece formati bile micute, alungite. In principiu o bila de aluat pentru o nuca trebuie sa aiba 5 g. Ori cantariti, ori faceti o proba in matrita inainte de a o incinge. Ideal este ca aluatul sa nu iasa din forma de nuca, dar nu este nici-o problema daca se intampla oricum.
*Dupa ce sunt toate gata, se incinge matrita pe focul cel mare al aragazului sau al plitei. Se unge usor cu ulei si se umple cu bile de aluat. Se inchide si se coc nucile timp de 1 minut pe fiecare parte. Sunt gata cand sunt rumene si cad din matrita.

Asamblare: Pentru a elimina surplusul de aluat de pe margine, puteti razui pe margine cu ajutorul unui cutit. Se umplu cu ganache-ul de ciocolata si se preseaza usor pentru a se lipi.

Puteti sa puneti pudra de zahar deasupra, pentru a schimba aspectul sau pentru a fi mult mai dulci.

Ce parere aveti de aceste fursecuri?