Pentru cei care tin post sau sunt vegani, o reteta de incercat in luna decembrie si nu numai: Tort vegan de ciocolata Cernem faina, cacaoa si praful de copt si apoi le amestecam cu telul. Amestecam intr-un blender zaharul, laptele si untul de cocos topit. Turnam amestecul lichid peste amestecul uscat si omogenizam cu ajutorul unui mixer. Incalzim cuptorul la 160 grade, tapetam o forma de copt tort (diametrul de 20 cm) cu hartie de copt, ungem cu unt si turnam compozitia. Coacem la o temperatura de 160 grade timp de 80 minute sau pana se coace blatul de tort (facem proba cu scobitoarea sau cu termometrul, cand a ajuns la 90 de grade, blatul este gata) Lasam blatul de tort sa se raceasca, il scoatem din forma si il taiem in 2 blaturi mai subtiri si il insiropam. In timp ce se coace blatul de tort, preparam mousse-ul de ciocolata. Topim ciocolata si 100 g smantana vegetala pe baie de aburi. Incalzim laptele impreuna cu zaharul si dupa ce s-a topit zaharul adaugam agar agar si mai fierbem cateva minute, pana la primul clocot. Adaugam smantana vegetala ramasa peste amestecul de ciocolata topita si peste amestecul de lapte cu zahar si omogenizam cu ajutorul unui mixer. Acum adaugam si esenta organica de vanilie. Pastram crema la frigider pana finalizam cu blaturile de tort. Ungem cu mousse-ul de ciocolata primul blat, adaugam apoi deasupra ce de-al doilea blat si ungem tot tortul cu mousse. Ornam cu nuca de cocos. Va doresc Pofta Buna!Pentru cei care tin post sau sunt vegani, o reteta de incercat in luna decembrie si nu numai: Tort vegan de ciocolata Cernem faina, cacaoa si praful de copt si apoi le amestecam cu telul. Amestecam intr-un blender zaharul, laptele si untul de cocos topit. Turnam amestecul lichid peste amestecul uscat si omogenizam cu ajutorul unui mixer. Incalzim cuptorul la 160 grade, tapetam o forma de copt tort (diametrul de 20 cm) cu hartie de copt, ungem cu unt si turnam compozitia. Coacem la o temperatura de 160 grade timp de 80 minute sau pana se coace blatul de tort (facem proba cu scobitoarea sau cu termometrul, cand a ajuns la 90 de grade, blatul este gata) Lasam blatul de tort sa se raceasca, il scoatem din forma si il taiem in 2 blaturi mai subtiri si il insiropam. In timp ce se coace blatul de tort, preparam mousse-ul de ciocolata. Topim ciocolata si 100 g smantana vegetala pe baie de aburi. Incalzim laptele impreuna cu zaharul si dupa ce s-a topit zaharul adaugam agar agar si mai fierbem cateva minute, pana la primul clocot. Adaugam smantana vegetala ramasa peste amestecul de ciocolata topita si peste amestecul de lapte cu zahar si omogenizam cu ajutorul unui mixer. Acum adaugam si esenta organica de vanilie. Pastram crema la frigider pana finalizam cu blaturile de tort. Ungem cu mousse-ul de ciocolata primul blat, adaugam apoi deasupra ce de-al doilea blat si ungem tot tortul cu mousse. Ornam cu nuca de cocos. Va doresc Pofta Buna! Din ingredientele mentionate rezulta un tort in greutate de 1,6 kg deci cca 10 portii.