Detalii Cornuri cu sare, cornuri cu mac (reteta bunicii)
Ingrediente:
- 525 g faina alba proaspat cernuta,
aflata la temperatura camerei - am folosit un amestec realizat din 300 g faina alba tip 550 si 225 g faina alba tip 000 (in caietul bunicii am gasit scris: ”faina alba cat se cuprinde de patru ori in cele doua palme apropiate,
facute caus” - 3 galbenusuri - doua galbenusuri intra in consistenta aluatului iar un galbenus se foloseste pentru pensularea aluatului,
inainte de coacere (in caiet bunica a notat: ”2 galbenusuri pentru framantarea aluatului si un galbenus pentru suprafata aluatului inainte de a fi pus in cuptor”) - 8 g zahar extrafin (in caietul bunicii este notat: ”1/2 lingura cu zahar”) - 7 g sare fin macinata (in caietul bunicii este notat: ”putina sare”) - 7 g drojdie uscata (in caiet,
bunica a notat ”25 g drojdie proaspata”) - 35 g unt la temperatura camerei,
foarte moale insa nu topit,
taiat bucatele (reteta din caietul bunicii foloseste ”1 lingura cu margarina”) - 310 - 320 ml lapte 1,
5% UHT la 26 grade C (in caiet,
bunica a notat ”o cana mare cu lapte caldut”) - putina sare grunjoasa,
seminte de mac,
seminte de susan - dupa preferinta
- Se amesteca intr-un bol cu diametru mare faina proaspat cernuta, zaharul si sarea. - Se adauga doua galbenusuri, untul, drojdia uscata si treptat laptele caldut. - Se framanta cu mana pana la obtinerea unei mase de aluat. - Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta cu mainile timp de 10 minute (la finalul timpului de framantare aluatul trebuie sa fie neted, fin, nelipicios, usor de modelat). - Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere. - Se acopera aluatul cu un bol si se lasa sa dospeasca la temperatura camerei, timp de 1-2 ore (temperatura in bucataria mea a fost 26 grade C iar dupa aproximativ o ora, volumul aluatului aproape s-a dublat; dupa 1 si 1/2 ore volumul aluatului a crescut aproape de 3 ori). - Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata in prealabil si se framanta putin cu mainile (aproximativ 20 - 30 secunde). - Se intinde aluatul cu sucitorul astfel incat sa dobandeasca forma unui disc iar grosimea acestuia sa fie de aproximativ 0,6 cm. - Se taie aluatul in 10 bucati aproximativ egale pornind de la periferie spre centru (forma fiecarei bucati este apropiata de cea a unui triunghi, difera baza care este rotunjita in cazul formei aluatului). - Se ruleaza fiecare bucata de aluat cu grija, pornind de la baza spre varf. - Se tapeteaza o tava mare (tava cuptorului) cu hartie pentru copt. - Se incalzeste cuptorul la 200 grade C. - Se aseaza in tava, la distanta unele de altele, bucatile de aluat rulate in prealabil. Dupa rulare, partea cornului unde se afla varful bucatii de aluat taiate va fi asezata pe hartia de copt. Extremitatile cornului modelat din aluat se curbeaza putin. Excesul de faina se indeparteaza usor cu o pensula de patiserie. - Se acopera aluatul cu un prosop de bucatarie si se lasa sa dospeasca timp de o ora - o ora si jumatate la temperatura camerei (in loc cald, ferit de curent de aer). - Se pensuleaza suprafata aluatului cu galbenus de ou. - Se presara la suprafata seminte de mac, sare grunjoasa sau seminte de susan (dupa preferinta). - Se coace aluatul timp de aproximativ 20 minute la 200 grade C - Cornurile coapte se lasa sa se raceasca pe un gratar.- Se amesteca intr-un bol cu diametru mare faina proaspat cernuta, zaharul si sarea. - Se adauga doua galbenusuri, untul, drojdia uscata si treptat laptele caldut. - Se framanta cu mana pana la obtinerea unei mase de aluat. - Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta cu mainile timp de 10 minute (la finalul timpului de framantare aluatul trebuie sa fie neted, fin, nelipicios, usor de modelat). - Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere. - Se acopera aluatul cu un bol si se lasa sa dospeasca la temperatura camerei, timp de 1-2 ore (temperatura in bucataria mea a fost 26 grade C iar dupa aproximativ o ora, volumul aluatului aproape s-a dublat; dupa 1 si 1/2 ore volumul aluatului a crescut aproape de 3 ori). - Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata in prealabil si se framanta putin cu mainile (aproximativ 20 - 30 secunde). - Se intinde aluatul cu sucitorul astfel incat sa dobandeasca forma unui disc iar grosimea acestuia sa fie de aproximativ 0,6 cm. - Se taie aluatul in 10 bucati aproximativ egale pornind de la periferie spre centru (forma fiecarei bucati este apropiata de cea a unui triunghi, difera baza care este rotunjita in cazul formei aluatului). - Se ruleaza fiecare bucata de aluat cu grija, pornind de la baza spre varf. - Se tapeteaza o tava mare (tava cuptorului) cu hartie pentru copt. - Se incalzeste cuptorul la 200 grade C. - Se aseaza in tava, la distanta unele de altele, bucatile de aluat rulate in prealabil. Dupa rulare, partea cornului unde se afla varful bucatii de aluat taiate va fi asezata pe hartia de copt. Extremitatile cornului modelat din aluat se curbeaza putin. Excesul de faina se indeparteaza usor cu o pensula de patiserie. - Se acopera aluatul cu un prosop de bucatarie si se lasa sa dospeasca timp de o ora - o ora si jumatate la temperatura camerei (in loc cald, ferit de curent de aer). - Se pensuleaza suprafata aluatului cu galbenus de ou. - Se presara la suprafata seminte de mac, sare grunjoasa sau seminte de susan (dupa preferinta). - Se coace aluatul timp de aproximativ 20 minute la 200 grade C - Cornurile coapte se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Din dorinta de a pastra toate insemnarile bunicii am scris atat cantitatile ingredientelor asa cum le-am folosit eu (dupa apreciere si cantarire) cat si cuvintele scrise de bunica in caietul ei.