Detalii Prajitura cu budinca si cocos
Pentru blat: - Se pregatesc toate ingredientele necesare. Pentru coacerea blatului este necesara o tava cu dimensiunile: 32 cm x 22 cm x 6 cm. - Se tapeteaza tava cu hartie pentru copt (eu obisnuiesc sa untez putin suprafata tavii pentru ca hartia de copt sa se aseze apoi perfect pe suprafata acesteia). - Se amesteca intr-un bol faina si praful de copt. - Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se aseaza intr-un bol mare de mixare (pentru mixarea lor se poate folosi un stand mixer, astfel incat albusurile si galbenusurile sa fie pregatite / mixate in acelasi timp). Galbenusurile se pun intr-un bol de mixare separat. - Se mixeaza galbenusurile cu zaharul pana se formeaza un amestec omogen, cremos, ce se deschide putin la culoare. - Se incalzeste cuptorul la 180 grade C. - Se incepe mixarea albusurilor (am folosit pentru mixare un stand mixer). Albusurile se mixeaza timp de cateva minute, la viteza maxima, pana se formeaza un amestec spumos (asemanator celui folosit pentru prepararea bezelelor). - Se adauga amestecului de galbenusuri si zahar, doua linguri cu cacao. Se mixeaza compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen. - Se incorporeaza treptat albusurile pregatite anterior in amestecul realizat din galbenusuri, zahar si cacao, pana la obtinerea unui amestec omogen. - Se incorporeaza treptat faina (amestecata in prealabil cu praful de copt) pana la obtinerea unui amestec omogen. - Compozitia obtinuta se aseaza in tava si se niveleaza usor (daca este cazul) cu o spatula. - Se coace pe nivelul intermediar al cuptorului la 180 - 190 grade C timp de aproximativ 30 minute (sau pana blatul este corect preparat termic). - Blatul copt se lasa sa se raceasca 15 minute pe un gratar. - Se aseaza blatul pe o suprafata de lucru plana. - Se taie bucati din blat cu ajutorul unei forme rotunde (preferabil o forma metalica, inalta, cu marginile ascutite si diametrul de aproximativ 4 - 6 cm). Din blatul pregatit se pot obtine 12 - 20 bucati de blat cilindrice (numarul lor depinde de diametrul formei folosite). - Se taie cu atentie fiecare bucata cilindrica de blat obtinuta anterior, in doua jumatati. Pentru budinca: - Se pune laptele intr-o oala la foc mic, pana atinge temperatura de fierbere. - Se pun galbenusurile intr-un bol de mixare. Se pune praful de sare peste galbenusuri. Se adauga zaharul si se mixeaza foarte bine compozitia. - Se adauga treptat faina si se mixeaza compozitia in continuare. - Se adauga 100 ml lapte fierbinte (din cantitatea de lapte aflata in oala) si se continua mixarea pana la obtinerea unui amestec omogen. - Se toarna compozitia in laptele fierbinte aflat la foc mic, amestecand continuu pentru a evita sa se formeze cocoloase. - Se fierbe budinca timp de 1-2 minute la foc mic pana se ingroasa putin (cand compozitia incepe sa fiarba se vor forma bule vizibile). - Se ia oala de pe foc. Se adauga esenta de vanilie si se amesteca usor compozitia cu o lingura din lemn sau cu un tel. - Se adauga untul taiat bucatele si se amesteca intreaga compozitie pana devine omogena si cremoasa. - Budinca pregatita se pune intr-un vas termorezistent si se lasa sa se raceasca. Pentru glazura: - Se amesteca intr-o oala mica 2 linguri cu zahar si 2 linguri cu cacao. - Se adauga 4 linguri cu lapte si se amesteca usor cu o lingura din lemn. - Se adauga untul si se pune oala pe foc mic, amestecand continuu cu o lingura din lemn, pana compozitia se ingroasa putin si devine omogena (aproximativ 40 - 60 secunde). Glazura se foloseste imediat dupa preparare deoarece isi modifica in scurt timp consistenta (ea trebuie pregatita numai dupa asamblarea prajiturii). Asamblarea prajiturii: - Se aseaza budinca pe una dintre jumatatile de blat (taiate anterior in forma cilindrica). - Cealalta jumatate de blat de forma cilindrica se aseaza deasupra astfel incat se se formeze trei straturi (doua parti de blat iar intre ele un strat de budinca). - Cu o spatula se aseaza budinca si pe marginea celor doua bucati de blat asezate una peste alta. - Se tapeteaza cu cocos suprafata laterala a prajiturii (pe suprafata laterala a prajiturii, unde s-a asezat budinca in timpul de lucru anterior - cocosul va adera usor de startul de budinca). - Se aseaza glazura la suprafata prajiturii cu ajutorul unei linguri imediat dupa preparare (glazura se intareste la putin timp dupa preparare).
Pentru blat: - Se pregatesc toate ingredientele necesare. Pentru coacerea blatului este necesara o tava cu dimensiunile: 32 cm x 22 cm x 6 cm. - Se tapeteaza tava cu hartie pentru copt (eu obisnuiesc sa untez putin suprafata tavii pentru ca hartia de copt sa se aseze apoi perfect pe suprafata acesteia). - Se amesteca intr-un bol faina si praful de copt. - Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se aseaza intr-un bol mare de mixare (pentru mixarea lor se poate folosi un stand mixer, astfel incat albusurile si galbenusurile sa fie pregatite / mixate in acelasi timp). Galbenusurile se pun intr-un bol de mixare separat. - Se mixeaza galbenusurile cu zaharul pana se formeaza un amestec omogen, cremos, ce se deschide putin la culoare. - Se incalzeste cuptorul la 180 grade C. - Se incepe mixarea albusurilor (am folosit pentru mixare un stand mixer). Albusurile se mixeaza timp de cateva minute, la viteza maxima, pana se formeaza un amestec spumos (asemanator celui folosit pentru prepararea bezelelor). - Se adauga amestecului de galbenusuri si zahar, doua linguri cu cacao. Se mixeaza compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen. - Se incorporeaza treptat albusurile pregatite anterior in amestecul realizat din galbenusuri, zahar si cacao, pana la obtinerea unui amestec omogen. - Se incorporeaza treptat faina (amestecata in prealabil cu praful de copt) pana la obtinerea unui amestec omogen. - Compozitia obtinuta se aseaza in tava si se niveleaza usor (daca este cazul) cu o spatula. - Se coace pe nivelul intermediar al cuptorului la 180 - 190 grade C timp de aproximativ 30 minute (sau pana blatul este corect preparat termic). - Blatul copt se lasa sa se raceasca 15 minute pe un gratar. - Se aseaza blatul pe o suprafata de lucru plana. - Se taie bucati din blat cu ajutorul unei forme rotunde (preferabil o forma metalica, inalta, cu marginile ascutite si diametrul de aproximativ 4 - 6 cm). Din blatul pregatit se pot obtine 12 - 20 bucati de blat cilindrice (numarul lor depinde de diametrul formei folosite). - Se taie cu atentie fiecare bucata cilindrica de blat obtinuta anterior, in doua jumatati. Pentru budinca: - Se pune laptele intr-o oala la foc mic, pana atinge temperatura de fierbere. - Se pun galbenusurile intr-un bol de mixare. Se pune praful de sare peste galbenusuri. Se adauga zaharul si se mixeaza foarte bine compozitia. - Se adauga treptat faina si se mixeaza compozitia in continuare. - Se adauga 100 ml lapte fierbinte (din cantitatea de lapte aflata in oala) si se continua mixarea pana la obtinerea unui amestec omogen. - Se toarna compozitia in laptele fierbinte aflat la foc mic, amestecand continuu pentru a evita sa se formeze cocoloase. - Se fierbe budinca timp de 1-2 minute la foc mic pana se ingroasa putin (cand compozitia incepe sa fiarba se vor forma bule vizibile). - Se ia oala de pe foc. Se adauga esenta de vanilie si se amesteca usor compozitia cu o lingura din lemn sau cu un tel. - Se adauga untul taiat bucatele si se amesteca intreaga compozitie pana devine omogena si cremoasa. - Budinca pregatita se pune intr-un vas termorezistent si se lasa sa se raceasca. Pentru glazura: - Se amesteca intr-o oala mica 2 linguri cu zahar si 2 linguri cu cacao. - Se adauga 4 linguri cu lapte si se amesteca usor cu o lingura din lemn. - Se adauga untul si se pune oala pe foc mic, amestecand continuu cu o lingura din lemn, pana compozitia se ingroasa putin si devine omogena (aproximativ 40 - 60 secunde). Glazura se foloseste imediat dupa preparare deoarece isi modifica in scurt timp consistenta (ea trebuie pregatita numai dupa asamblarea prajiturii). Asamblarea prajiturii: - Se aseaza budinca pe una dintre jumatatile de blat (taiate anterior in forma cilindrica). - Cealalta jumatate de blat de forma cilindrica se aseaza deasupra astfel incat se se formeze trei straturi (doua parti de blat iar intre ele un strat de budinca). - Cu o spatula se aseaza budinca si pe marginea celor doua bucati de blat asezate una peste alta. - Se tapeteaza cu cocos suprafata laterala a prajiturii (pe suprafata laterala a prajiturii, unde s-a asezat budinca in timpul de lucru anterior - cocosul va adera usor de startul de budinca). - Se aseaza glazura la suprafata prajiturii cu ajutorul unei linguri imediat dupa preparare (glazura se intareste la putin timp dupa preparare). - Prajitura se pastreaza la rece timp de cateva ore inainte de servire.