Mielul la protap este ceva unic dupa parerea mea dar desigur efortul si timpul dedicat prepararii sunt pe masura insa merita .1. Se impaneaza mielul cu usturoi si bucatele de slanina si se fixeaza bine pe protap asfel incat sa nu alunece in timpul rotirii.2. Dupa ce mielul este bine fixat trecem la umplerea acetuia . Folosim la umplutura morcovi care este de preferat sa fie putin fierti inainte, cepele 8-10 bucati se pun intregi, cateva bucatele de slanina crestate ca si pentru prajit si cativa catei de usturoi. Peste aceasta umputura se storc 2- 3 lamai si se presara busuioc dupa care se coase cu grija mielul astfel incat umplutura sa fie in siguranta, ca aromele si sucurile sa ramana in interior pentru a imprima carnii un gust aparte . 3. Protapul se pune deasupra jarului pregatit in prealabil dar la o distanta suficient de mare, astfel ca prajirea sa se faca lent. Asta va dura aproximativ 4 ore. 4. Foarte important ca in timpul prajirii mielul sa fie uns cam din 10 in 10 minute cu un bait preparat din vin, zeama de lamaie, ulei, ceapa felii, usturoi si busuioc. Merge exceptional cu un sos de sezon adica un sos de leurda preparat simplu cu iaurt .