Blat: Bateti albusurile spuma tare impreuna cu sarea. Adaugati zaharul in reprize si continuati sa bateti pana cand zaharul este topit si obtineti o bezea ferma. Inglobati faina, untul topit si racit, macul, amestecand delicat astfel incat compozitia sa ramana aerata (prin rasturnare, de jos in sus). * Atentie la modul in care inglobati ingredientele in bezea, deoarece in acest blat nu se foloseste nici un agent de crestere, iar felul in care este pregatit este esential pentru a obtine o textura finala, fina si pufoasa. Turnati intr-o tava (26 x 20 cm) tapetata cu hartie de copt si nivelati. Dati la cuptorul preancalzit, pentru 15- 20 min, la 180 grade sau pana ce blatul este copt, trece testul cu scobitoarea si a devenit usor auriu la suprafata. Lasati la racit pe un gratar, apoi taiati in doua, pe orizontala. Crema de branza: Puneti gelatina la hidratat in 3 linguri de apa rece. Frecati galbenusurile impreuna cu zaharul si amidonul pana ce zaharul este topit, apoi diluati cu lapte. Puneti la fiert, pe foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa. Dati deoparte si adaugati esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie. Puneti in crema fierbinte branza de vaci si incorporati-o bine. * Folositi blenderul de mana pentru a obtine o textura fina; daca amestecati cu lingura de lemn, atunci treceti neaparat crema prin sita. Tot in crema calda adaugati si gelatina hidratata, amestecand pana la dizolvarea ei completa. Lasati deoparte pana se raceste, la temperatura camerei. Intre timp, bateti frisca, apoi adaugati-o la crema bine racita. Captusiti o tava cu folie alimentara (util ar fi un cadru metalic pentru prajituri). Asezati in tava jumatate de blat, intindeti 1/2 din crema si dati la rece. Lemon curd: Bateti ouale impreuna cu zaharul, amidonul, zeama si coaja de lamaie. Fierbeti apoi la bain-marie, pana se ingroasa, amestecand continuu. Dati deoparte, inglobati untul si amestecati in lemon curd pana ce acesta ajunge la temperatura camerei. Turnati-l peste blatul cu crema deja racita, bine inchegata si nivelati. Puneti deasupra restul de crema de branza, asezati cealalta jumatate de blat si presati usor cu mana pe toata suprafata prajiturii. Dati din nou la rece pentru cel putin 2 ore, apoi puteti sa transferati pe un platou. Glazura si decor: Puteti proceda in 2 moduri: -glazurati prajitura cu ciocolata topita si racorita, lasati sa se intareasca glazura, apoi feliati; -portionati intai prajitura si abia apoi glazurati cu ciocolata topita si racorita, lasand deliberat sa se prelinga ciocolata si pe marginile prajiturii. In acelasi mod puteti proceda daca folositi lemon curd in locul ciocolatei topite. Pentru servire puteti decora si cu bucatele de coaja de lamaie confiata (optional).

Blat: Bateti albusurile spuma tare impreuna cu sarea. Adaugati zaharul in reprize si continuati sa bateti pana cand zaharul este topit si obtineti o bezea ferma. Inglobati faina, untul topit si racit, macul, amestecand delicat astfel incat compozitia sa ramana aerata (prin rasturnare, de jos in sus). * Atentie la modul in care inglobati ingredientele in bezea, deoarece in acest blat nu se foloseste nici un agent de crestere, iar felul in care este pregatit este esential pentru a obtine o textura finala, fina si pufoasa. Turnati intr-o tava (26 x 20 cm) tapetata cu hartie de copt si nivelati. Dati la cuptorul preancalzit, pentru 15- 20 min, la 180 grade sau pana ce blatul este copt, trece testul cu scobitoarea si a devenit usor auriu la suprafata. Lasati la racit pe un gratar, apoi taiati in doua, pe orizontala. Crema de branza: Puneti gelatina la hidratat in 3 linguri de apa rece. Frecati galbenusurile impreuna cu zaharul si amidonul pana ce zaharul este topit, apoi diluati cu lapte. Puneti la fiert, pe foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa. Dati deoparte si adaugati esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie. Puneti in crema fierbinte branza de vaci si incorporati-o bine. * Folositi blenderul de mana pentru a obtine o textura fina; daca amestecati cu lingura de lemn, atunci treceti neaparat crema prin sita. Tot in crema calda adaugati si gelatina hidratata, amestecand pana la dizolvarea ei completa. Lasati deoparte pana se raceste, la temperatura camerei. Intre timp, bateti frisca, apoi adaugati-o la crema bine racita. Captusiti o tava cu folie alimentara (util ar fi un cadru metalic pentru prajituri). Asezati in tava jumatate de blat, intindeti 1/2 din crema si dati la rece. Lemon curd: Bateti ouale impreuna cu zaharul, amidonul, zeama si coaja de lamaie. Fierbeti apoi la bain-marie, pana se ingroasa, amestecand continuu. Dati deoparte, inglobati untul si amestecati in lemon curd pana ce acesta ajunge la temperatura camerei. Turnati-l peste blatul cu crema deja racita, bine inchegata si nivelati. Puneti deasupra restul de crema de branza, asezati cealalta jumatate de blat si presati usor cu mana pe toata suprafata prajiturii. Dati din nou la rece pentru cel putin 2 ore, apoi puteti sa transferati pe un platou. Glazura si decor: Puteti proceda in 2 moduri: -glazurati prajitura cu ciocolata topita si racorita, lasati sa se intareasca glazura, apoi feliati; -portionati intai prajitura si abia apoi glazurati cu ciocolata topita si racorita, lasand deliberat sa se prelinga ciocolata si pe marginile prajiturii. In acelasi mod puteti proceda daca folositi lemon curd in locul ciocolatei topite. Pentru servire puteti decora si cu bucatele de coaja de lamaie confiata (optional).