Stiu ca mai este inca o reteta postata in cartea de bucate, dar modul in care fac eu vegeta este putin mai diferita, deci am decis sa postez si varianta mea. Cum la supa de pui punem in general morcovi, ardei, ceapa, patrunjel, pastarnac si telina, sare si piper, cum am citit pe plicurile de vegeta ingredientele folosite am decis sa fac si eu varianta mea. Are un miros imbatator, este buna, sanatoasa si fara chimicale. In general pregatesc vegeta in perioada de vara/toamna cand am in gradina legumele necesare dar de data asta stocul a fost mai mic asa ca a trebuit sa il refac folosind o combinatie de legume bio si de cumparat... oricum ar fi tot buna este si sanatoasa. Se spala patrunjelul frunze si se pune deoparte. Ardeii se spala, se despica in doua, se indeparteaza semintele si cotorul dupa care se feliaza in fasii de marimea unui deget si se pun deoparte. Morcovii, patrunjelul, pastarnacul si telina se curata de coaja, se spala bine, se rad pe mandolina sau pe razatoarea de mere pe lungimea radacinii pentru a obtine fire subtiri si lungi. Ceapa verde se spala bine se indeparteaza foile exterioare, partea verde si se despica in doua. In aparatul de uscat fructe se aseaza pe rand, pe fiecare raft dupa cum urmeaza... pe cel de jos, telina si pastarnacul cu patrunjelul, pe raftul urmator, ardeii si ceapa verde, apoi urmatorul raft se va aranja cu morcovi si pe al patrulea raft restul de morcovi si frunzele de patrunjel. Se pune capacul pe aparat si se lasa in priza circa 2 zile. In timpul asta mai verificam legumele si daca cele de pe raftul de jos s-au uscat complet se indeparteaza (sau se rotesc rafturile) si se continua procesul de uscare. Avem grija la depozitare, sa aranjam in cutie de carton, sa ferim de umezeala din aer si din casa pentru ca legumele uscate absorb foarte rapid umezeala si nu mai sant bune, nu se pot macina si trebuie sa le reuscam cel putin 3-4 ore. Cand toate sant uscate suficient (sant casante) se trece la macinarea lor in masina de cafea. Asezam legumele macinate intr-un castron, presaram sare si piper peste ele, amestecam bine de tot dupa care asezam in borcane de sticla inchise ermetic. Pentru ca vegeta de casa nu are glutamat este mai putin galbuie decat vegeta cumparata la magazine si nu are un gust asa de pronuntat. Pentru folosire, cantitatea de vegeta este mai mare decat la cea cumparata (1 lingurita vegeta de cumparat = 1,5 - 2 linguri vegeta de casa) Pofta buna si spor la treaba!Stiu ca mai este inca o reteta postata in cartea de bucate, dar modul in care fac eu vegeta este putin mai diferita, deci am decis sa postez si varianta mea. Cum la supa de pui punem in general morcovi, ardei, ceapa, patrunjel, pastarnac si telina, sare si piper, cum am citit pe plicurile de vegeta ingredientele folosite am decis sa fac si eu varianta mea. Are un miros imbatator, este buna, sanatoasa si fara chimicale. In general pregatesc vegeta in perioada de vara/toamna cand am in gradina legumele necesare dar de data asta stocul a fost mai mic asa ca a trebuit sa il refac folosind o combinatie de legume bio si de cumparat... oricum ar fi tot buna este si sanatoasa. Se spala patrunjelul frunze si se pune deoparte. Ardeii se spala, se despica in doua, se indeparteaza semintele si cotorul dupa care se feliaza in fasii de marimea unui deget si se pun deoparte. Morcovii, patrunjelul, pastarnacul si telina se curata de coaja, se spala bine, se rad pe mandolina sau pe razatoarea de mere pe lungimea radacinii pentru a obtine fire subtiri si lungi. Ceapa verde se spala bine se indeparteaza foile exterioare, partea verde si se despica in doua. In aparatul de uscat fructe se aseaza pe rand, pe fiecare raft dupa cum urmeaza... pe cel de jos, telina si pastarnacul cu patrunjelul, pe raftul urmator, ardeii si ceapa verde, apoi urmatorul raft se va aranja cu morcovi si pe al patrulea raft restul de morcovi si frunzele de patrunjel. Se pune capacul pe aparat si se lasa in priza circa 2 zile. In timpul asta mai verificam legumele si daca cele de pe raftul de jos s-au uscat complet se indeparteaza (sau se rotesc rafturile) si se continua procesul de uscare. Avem grija la depozitare, sa aranjam in cutie de carton, sa ferim de umezeala din aer si din casa pentru ca legumele uscate absorb foarte rapid umezeala si nu mai sant bune, nu se pot macina si trebuie sa le reuscam cel putin 3-4 ore. Cand toate sant uscate suficient (sant casante) se trece la macinarea lor in masina de cafea. Asezam legumele macinate intr-un castron, presaram sare si piper peste ele, amestecam bine de tot dupa care asezam in borcane de sticla inchise ermetic. Pentru ca vegeta de casa nu are glutamat este mai putin galbuie decat vegeta cumparata la magazine si nu are un gust asa de pronuntat. Pentru folosire, cantitatea de vegeta este mai mare decat la cea cumparata (1 lingurita vegeta de cumparat = 1,5 - 2 linguri vegeta de casa) Pofta buna si spor la treaba!