Detalii Pasta din Macese
Puteti alege sa faceti pasta, fie fierband sucul intr-o singura transa, la foc mic, amestecand continuu (cca 2- 3 ore, functie de consistenta sucului cumparat), fie urmand pasii de mai jos: Puneti la fiert sucul de macese, imediat ce l-ati cumparat punand vasul pe foc cu o tabla sub el (in aceeasi zi pentru ca lasat la caldura - chiar si la temperatura camerei - incepe sa fermenteze si trebuie sa-l aruncati). Fierbeti la foc mic pana incepe sa se ingroase, avand grija sa amestecati aproape continuu, pentru ca se prinde foarte usor de fundul vasului. * Ar trebui ca sucul sa scada cu aproximativ 20- 25 % din cantitatea initiala. La mine a durat cca 25 min din momentul in care sucul a inceput sa fiarba (sucul meu a fost destul de gros). Dati deoparte si lasati 24 ore in asteptare, in vasul neacoperit, la temperatura camerei, timp in care pasta se mai ingroasa. a doua zi, puneti din nou la fiert, tot pe plita si la foc mic, inca cca 20- 25 min din momentul in care incepe sa fiarba, amestecand continuu. *Ar trebui ca sucul sa scada cu inca aproximativ 20% din cantitatea ramasa din ziua anterioara. Dati deoparte si lasati neacoperit inca 24 ore. a treia zi adaugati zaharul si fierbeti la foc mic, amestecand continuu pana ajunge la grosimea dorita (in cazul meu 30 min; ar trebui sa aiba consistenta pastei Nutella). * Puteti face testul ca la orice gem sa vedeti daca pasta este suficient de groasa, fie prin turnarea unei linguri de pasta pe o farfurie rece (daca nu se intinde este gata), fie trageti cu degetul pe dosul unei linguri trecute prin pasta (daca ramane urma curata atunci este gata). Turnati fierbinte in borcanele curate si uscate si asezati-le apoi intr-o tava. Din acest moment puteti proceda in mai multe moduri: -fie infiletati imediat capacele la borcane si le puneti la duns uscat (intre paturi) pana a doua zi; -fie le lasati 2- 3 zile fara capace, la temperatura camerei, pana ce pasta prinde deasupra o pojghita, apoi infiletati capacele; -fie infiletati imediat capacele la borcane si le introduceti in cuptorul incins la 150 grade, cu tava cu tot. Reduceti imediat temperatura la 100 grade si lasati borcanele in cuptor, 25 min. Stingeti focul si lasati borcanele in cuptor pana se racesc complet (cel mai bine pana a doua zi). Etichetati si dati la camara. Este foarte bun pentru clatite, gogosi, pancakes, prajituri, sosuri, etc dar si pe o felie de paine proaspata.
Puteti alege sa faceti pasta, fie fierband sucul intr-o singura transa, la foc mic, amestecand continuu (cca 2- 3 ore, functie de consistenta sucului cumparat), fie urmand pasii de mai jos: Puneti la fiert sucul de macese, imediat ce l-ati cumparat punand vasul pe foc cu o tabla sub el (in aceeasi zi pentru ca lasat la caldura - chiar si la temperatura camerei - incepe sa fermenteze si trebuie sa-l aruncati). Fierbeti la foc mic pana incepe sa se ingroase, avand grija sa amestecati aproape continuu, pentru ca se prinde foarte usor de fundul vasului. * Ar trebui ca sucul sa scada cu aproximativ 20- 25 % din cantitatea initiala. La mine a durat cca 25 min din momentul in care sucul a inceput sa fiarba (sucul meu a fost destul de gros). Dati deoparte si lasati 24 ore in asteptare, in vasul neacoperit, la temperatura camerei, timp in care pasta se mai ingroasa. a doua zi, puneti din nou la fiert, tot pe plita si la foc mic, inca cca 20- 25 min din momentul in care incepe sa fiarba, amestecand continuu. *Ar trebui ca sucul sa scada cu inca aproximativ 20% din cantitatea ramasa din ziua anterioara. Dati deoparte si lasati neacoperit inca 24 ore. a treia zi adaugati zaharul si fierbeti la foc mic, amestecand continuu pana ajunge la grosimea dorita (in cazul meu 30 min; ar trebui sa aiba consistenta pastei Nutella). * Puteti face testul ca la orice gem sa vedeti daca pasta este suficient de groasa, fie prin turnarea unei linguri de pasta pe o farfurie rece (daca nu se intinde este gata), fie trageti cu degetul pe dosul unei linguri trecute prin pasta (daca ramane urma curata atunci este gata). Turnati fierbinte in borcanele curate si uscate si asezati-le apoi intr-o tava. Din acest moment puteti proceda in mai multe moduri: -fie infiletati imediat capacele la borcane si le puneti la duns uscat (intre paturi) pana a doua zi; -fie le lasati 2- 3 zile fara capace, la temperatura camerei, pana ce pasta prinde deasupra o pojghita, apoi infiletati capacele; -fie infiletati imediat capacele la borcane si le introduceti in cuptorul incins la 150 grade, cu tava cu tot. Reduceti imediat temperatura la 100 grade si lasati borcanele in cuptor, 25 min. Stingeti focul si lasati borcanele in cuptor pana se racesc complet (cel mai bine pana a doua zi). Etichetati si dati la camara. Este foarte bun pentru clatite, gogosi, pancakes, prajituri, sosuri, etc dar si pe o felie de paine proaspata. Va recomand sa cititi si articolul Macesul din Ghidul de alimente de pe site-ul nostru. Va veti bucura de multe informatii si veti descoperi multe lucruri interesante.