Detalii Dulceata/gem de Cirese
Sa-i zic gem ... sa-i zic dulceata..:) Eu stiu ca mama acasa duceata o facea cu sirop ... asa cum am facut eu dulceata de trandafir iar gemul era fiert mai mult, odata cu zaharul.. asa ca, asa cum am facut-o eu acum, ce-o fi? Intr-o oala groasa, cu fund dublu, am pus la fiert ciresele impreuna cu apa. Am lasat la foc mic sa bolboroseasca-n legea lui, timp in care eu am facut o prajitura bunaaaa (o s-o postez maine). Cand zeama a scazut la jumatate (mai lasa si ciresele) am adaugat zaharul. Am lasat la foc mic inca 35-40 minute curatand cand si cand spuma formata. Era atat de buna incat nici lamaia ce-o pregatisem s-o adaug, n-am pus-o. Acum.. depinde in ce vas fierbeti; eu am o oala care desi a fost destul de scumpa, este grozav de buna. Are fundul gros si nu trebuie sa amestec prea mult cand fierb ceva. Daca nu detineti o oala groasa, recomand un vas de tuci ca-i la fel de bun sau daca nu aveti amestecati mai des dupa ce puneti zaharul, sa nu afumati dulceata/gemul. Am tot scos pe farfurioara sa vad dupa racire cat de gros e, iar cand am considerat ca e gata am oprit focul. Se ingroasa mult dupa racire, nu fierbeti prea mult. Am turnat in borcanele curate si sterilizate, fierbinte, si am infiletat capacele. Daca faceti cantitati mai mari pe care le pastrati in camara adaugati putin conservant. Mi-au iesit doua borcanele de 320 plus un castronel ce ne-ar ajunge pe doua zile la micul dejun, cu lapte si unt. Dupa ce am gustat ce a iesit, mi-am zis ranjind: imi place dulceata de cirese. Si copiilor le-a placut mult.;)Sa-i zic gem ... sa-i zic dulceata..:) Eu stiu ca mama acasa duceata o facea cu sirop ... asa cum am facut eu dulceata de trandafir iar gemul era fiert mai mult, odata cu zaharul.. asa ca, asa cum am facut-o eu acum, ce-o fi? Intr-o oala groasa, cu fund dublu, am pus la fiert ciresele impreuna cu apa. Am lasat la foc mic sa bolboroseasca-n legea lui, timp in care eu am facut o prajitura bunaaaa (o s-o postez maine). Cand zeama a scazut la jumatate (mai lasa si ciresele) am adaugat zaharul. Am lasat la foc mic inca 35-40 minute curatand cand si cand spuma formata. Era atat de buna incat nici lamaia ce-o pregatisem s-o adaug, n-am pus-o. Acum.. depinde in ce vas fierbeti; eu am o oala care desi a fost destul de scumpa, este grozav de buna. Are fundul gros si nu trebuie sa amestec prea mult cand fierb ceva. Daca nu detineti o oala groasa, recomand un vas de tuci ca-i la fel de bun sau daca nu aveti amestecati mai des dupa ce puneti zaharul, sa nu afumati dulceata/gemul. Am tot scos pe farfurioara sa vad dupa racire cat de gros e, iar cand am considerat ca e gata am oprit focul. Se ingroasa mult dupa racire, nu fierbeti prea mult. Am turnat in borcanele curate si sterilizate, fierbinte, si am infiletat capacele. Daca faceti cantitati mai mari pe care le pastrati in camara adaugati putin conservant. Mi-au iesit doua borcanele de 320 plus un castronel ce ne-ar ajunge pe doua zile la micul dejun, cu lapte si unt. Dupa ce am gustat ce a iesit, mi-am zis ranjind: imi place dulceata de cirese. Si copiilor le-a placut mult.;)