Detalii Reţetă de preparare a papanaşilor muntenești
Papanasii, cel mai renumit desert traditional, se prepara din branza dulce de vaci, adica proaspata, oua, zahar, gris, pesmet si faina si se servesc, in general, cu dulceata si smantana. Papanasii sunt de doua feluri: moldovenesti, adica prajiti in baie de ulei si muntenesti, adica fierti in apa cu putina sare. Compozitia papanasilor fierti difera foarte putin fata de cea a celor prajiti prin faptul ca la cei fierti nu se adauga afanatori sau ingrediente pentru cresterea aluatului si se prepara cu branza, gris si faina, pe cand la cei prajiti se poate adauga si pesmet si ingrediente de crestere a aluatului. Retetele, in general, sunt adaptate dupa tipul ingredientelor folosite, dupa experienta gospodinei si bineinteles, dupa gustul fiecaruia, dar intotdeauna se pleaca de la o reteta de baza, de la cea originala. De aceea gasim o multitudine de retete cat de cat diferite, atat in cartile de specialitate cat si pe net. Reteta de baza, romaneasca, este cea de papanasi prajiti in ulei, ulterior au aparut si cei fierti, din dorinta de a incerca o varianta mai light, inspiratia fiind de la galustele cu cartofi, cel putin asa am citit eu intr-o revista de specialitate. Incepem cu aluatul, care trebuie lasat o vreme la odihnit. Punem branza intr-un vas si adaugam peste ea, zaharul, sarea, ouale si grisul. Amestecam bine compozitia si o lasam la odihnit 30-40 de minute, pentru ca grisul sa absoarba surplusul de zer de la branza. Dupa acest timp, presaram putina faina peste compozitia din vas si amestecam cu mainile ca sa ne dam seama de cata faina mai este nevoie. Nu trebuie sa rezulte un aluat prea tare, dar nici moale sa nu fie, insa va fi lipicios. Cu mainile infainate, vom forma niste mingiute cat cea de tenis si le lasam la odihnit pe un platou infainat pana cand apa, pe care o punem la fiert cu sarea, incepe sa clocoteasca. Scufundam mingiutele in apa si le lasam sa fiarba pana cand se vor ridica la suprafata. Intre timp, punem untul intr-o tigaie antiaderenta, pe foc, iar cand acesta se topeste adaugam pesmetul si amestecam pana cand se rumeneste usor. Adaugam zaharul si zaharul vanilat, mai amestecam de doua, trei ori si stingem focul. Cu o paleta de scurs, scoatem papanasii fierti si ii tavalim prin pesmetul prajit. Ii transferam pe un platou si ii servim cu dulceata si smantana. Sa va fie de folos!Reteta de preparare a papanasilorPapanasii, cel mai renumit desert traditional, se prepara din branza dulce de vaci, adica proaspata, oua, zahar, gris, pesmet si faina si se servesc, in general, cu dulceata si smantana. Papanasii sunt de doua feluri: moldovenesti, adica prajiti in baie de ulei si muntenesti, adica fierti in apa cu putina sare. Compozitia papanasilor fierti difera foarte putin fata de cea a celor prajiti prin faptul ca la cei fierti nu se adauga afanatori sau ingrediente pentru cresterea aluatului si se prepara cu branza, gris si faina, pe cand la cei prajiti se poate adauga si pesmet si ingrediente de crestere a aluatului. Retetele, in general, sunt adaptate dupa tipul ingredientelor folosite, dupa experienta gospodinei si bineinteles, dupa gustul fiecaruia, dar intotdeauna se pleaca de la o reteta de baza, de la cea originala. De aceea gasim o multitudine de retete cat de cat diferite, atat in cartile de specialitate cat si pe net. Reteta de baza, romaneasca, este cea de papanasi prajiti in ulei, ulterior au aparut si cei fierti, din dorinta de a incerca o varianta mai light, inspiratia fiind de la galustele cu cartofi, cel putin asa am citit eu intr-o revista de specialitate. Incepem cu aluatul, care trebuie lasat o vreme la odihnit. Punem branza intr-un vas si adaugam peste ea, zaharul, sarea, ouale si grisul. Amestecam bine compozitia si o lasam la odihnit 30-40 de minute, pentru ca grisul sa absoarba surplusul de zer de la branza. Dupa acest timp, presaram putina faina peste compozitia din vas si amestecam cu mainile ca sa ne dam seama de cata faina mai este nevoie. Nu trebuie sa rezulte un aluat prea tare, dar nici moale sa nu fie, insa va fi lipicios. Cu mainile infainate, vom forma niste mingiute cat cea de tenis si le lasam la odihnit pe un platou infainat pana cand apa, pe care o punem la fiert cu sarea, incepe sa clocoteasca. Scufundam mingiutele in apa si le lasam sa fiarba pana cand se vor ridica la suprafata. Intre timp, punem untul intr-o tigaie antiaderenta, pe foc, iar cand acesta se topeste adaugam pesmetul si amestecam pana cand se rumeneste usor. Adaugam zaharul si zaharul vanilat, mai amestecam de doua, trei ori si stingem focul. Cu o paleta de scurs, scoatem papanasii fierti si ii tavalim prin pesmetul prajit. Ii transferam pe un platou si ii servim cu dulceata si smantana. Sa va fie de folos!Dulceata si smantana sunt optionale pentru papanasii fierti, acestia se pot servi doar pudrati din plin cu pesmet si zahar. Daca branza folosita este prea zemoasa, aceasta se va scurge bine, inainte de inceperea procesului de preparare a papanasilor.