Detalii Taci si-nghite
Mancarea Taci si-nghite este din zona Moldovei, in Ardeal o regasim sub denumirea Paturi , iar in alte zone sub denumirea de Mamaliga in straturi Aceasta mancare a aparut din dorinta de a imbunatati rusinoasa mamaliga, inlocuind apa cu laptele, iar ca ingrediente adiacente folosind branzeturi de oaie si oua. Ulterior, reteta s-a modernizat, adaugandu-se, in special pe timp de iarna, carnati de casa si sunculita afumata. Am vazut in unele retete chiar si cartofi prajiti, o adevarata bomba calorica, dar bunaaaa, buna rau de tot. Zau ca merita incercata, chiar daca ingrasa! :))))) In aceasta reteta eu am folosit branza de burduf de la Rucar, o specialitate traditionala romaneasca cu care ne mandrim, carnati afumati de Plescoi, inca o specialitate traditionala romaneasca de care suntem mandri si am imbunatatit-o folosind oua de prepelita. Ne facem lista de ingrediente in gand si aducem toate ingredientele pe masa de lucru si le pregatim. Incepem cu carnatii, pe care ii feliem pe rotund si ii prajim in untura, cateva minute bune, invartindu-i de pe o parte pe cealalta, apoi ii punem intr-o sita la scurs. Daca nu avem untura ii putem praji si in ulei, dar devin mai uscati si parca nu mai au acelasi gust, parerea mea. Branza de burduf, o sfarama intr-un vas sa fie pregatita, cand mamaliga va fi gata. Malaiul il cernem bine prin sita de malai, pentru a deveni fin si fara tarate sau alte impuritati, mai ales in cazul meu care am folosit malai macinat proaspat in moara de la sat. Punem laptele intr-un vas, pe foc mediu si adaugam o lingurita de sare in el. Il lasam sa se incalzeasca putin, apoi adaugam o mana de malai bine cernut inainte, si amestecam energic cu o paleta de lemn, sau un facalet, pentru a nu se forma cocoloase, iar cand incepe sa faca basicute, adaugam si restul de malai, in ploaie si amestecam continuu. Lasam mamaliga la foc incet aproximativ 20 de minute si amestecam in ea continuu, pentru a nu se lipi de peretii vasului si pentru a se fierbe malaiul uniform. De la bunica mea stiu asa: cand mamaliga incepe sa se desfaca de pe facalet, atunci inseamna ca este fiarta. Oprim focul si adaugam untul taiat bucatele si il amestecam bine in mamaliga pana se topeste si se uniformizeaza frumos mamaliga. Ungem peretii unui vas termorezistent cu cele 15 gr de unt si intindem in el 1/3 din mamaliga. Asezam branza de burduf peste mamaliga, apoi intindem iar 1/3 din mamaliga, peste branza. Asezam carnatii pe toata suprafata mamaligii si ii acoperim cu restul de mamaliga. Cu o lingura trecuta prin apa, facem niste adancituri in mamaliga, atatea cate oua folosim. Spargem ouale si le punem pe rand in adanciturile din mamaliga, apoi dam vasul la cuptor, la 180 de grade, pana cand albusul oualelor se prepara, inchegandu-se bine. Galbenusul poate sa ramana mai moale, dar albusul trebuie sa fie bine preparat. In bucatariile moderne se rade si putin cascaval deasupra, dar eu nu am folosit, pentru ca am vrut sa se vada frumos, toate ouale de prepelita, pentru ca ele au fost vedetele acestei retete. Servim mamaliguta in straturi, calda si cu smantana alaturi. Va doresc spor si pofta buna, dar va recomand sa mancati ponderat, este o mancare super calorica! :)Mancarea Taci si-nghite este din zona Moldovei, in Ardeal o regasim sub denumirea Paturi , iar in alte zone sub denumirea de Mamaliga in straturi Aceasta mancare a aparut din dorinta de a imbunatati rusinoasa mamaliga, inlocuind apa cu laptele, iar ca ingrediente adiacente folosind branzeturi de oaie si oua. Ulterior, reteta s-a modernizat, adaugandu-se, in special pe timp de iarna, carnati de casa si sunculita afumata. Am vazut in unele retete chiar si cartofi prajiti, o adevarata bomba calorica, dar bunaaaa, buna rau de tot. Zau ca merita incercata, chiar daca ingrasa! :))))) In aceasta reteta eu am folosit branza de burduf de la Rucar, o specialitate traditionala romaneasca cu care ne mandrim, carnati afumati de Plescoi, inca o specialitate traditionala romaneasca de care suntem mandri si am imbunatatit-o folosind oua de prepelita. Ne facem lista de ingrediente in gand si aducem toate ingredientele pe masa de lucru si le pregatim. Incepem cu carnatii, pe care ii feliem pe rotund si ii prajim in untura, cateva minute bune, invartindu-i de pe o parte pe cealalta, apoi ii punem intr-o sita la scurs. Daca nu avem untura ii putem praji si in ulei, dar devin mai uscati si parca nu mai au acelasi gust, parerea mea. Branza de burduf, o sfarama intr-un vas sa fie pregatita, cand mamaliga va fi gata. Malaiul il cernem bine prin sita de malai, pentru a deveni fin si fara tarate sau alte impuritati, mai ales in cazul meu care am folosit malai macinat proaspat in moara de la sat. Punem laptele intr-un vas, pe foc mediu si adaugam o lingurita de sare in el. Il lasam sa se incalzeasca putin, apoi adaugam o mana de malai bine cernut inainte, si amestecam energic cu o paleta de lemn, sau un facalet, pentru a nu se forma cocoloase, iar cand incepe sa faca basicute, adaugam si restul de malai, in ploaie si amestecam continuu. Lasam mamaliga la foc incet aproximativ 20 de minute si amestecam in ea continuu, pentru a nu se lipi de peretii vasului si pentru a se fierbe malaiul uniform. De la bunica mea stiu asa: cand mamaliga incepe sa se desfaca de pe facalet, atunci inseamna ca este fiarta. Oprim focul si adaugam untul taiat bucatele si il amestecam bine in mamaliga pana se topeste si se uniformizeaza frumos mamaliga. Ungem peretii unui vas termorezistent cu cele 15 gr de unt si intindem in el 1/3 din mamaliga. Asezam branza de burduf peste mamaliga, apoi intindem iar 1/3 din mamaliga, peste branza. Asezam carnatii pe toata suprafata mamaligii si ii acoperim cu restul de mamaliga. Cu o lingura trecuta prin apa, facem niste adancituri in mamaliga, atatea cate oua folosim. Spargem ouale si le punem pe rand in adanciturile din mamaliga, apoi dam vasul la cuptor, la 180 de grade, pana cand albusul oualelor se prepara, inchegandu-se bine. Galbenusul poate sa ramana mai moale, dar albusul trebuie sa fie bine preparat. In bucatariile moderne se rade si putin cascaval deasupra, dar eu nu am folosit, pentru ca am vrut sa se vada frumos, toate ouale de prepelita, pentru ca ele au fost vedetele acestei retete. Servim mamaliguta in straturi, calda si cu smantana alaturi. Va doresc spor si pofta buna, dar va recomand sa mancati ponderat, este o mancare super calorica! :)