Aluat Frecati drojdia proaspata cu zaharul pana se lichefiaza. Adaugati 4 linguri de lapte caldut ( din cantitatea totala) si lasati putin deoparte sa se activeze. ** Daca folositi drojdie uscata, diluati-o impreuna cu zaharul in 4 linguri de lapte caldut si lasati deoparte pana incepe sa faca basicute la suprafata. Intre timp, cerneti faina intr-un bol mai mare si amestecati-o cu sarea. Faceti la mijloc o adancitura si turnati oul intreg batut impreuna cu albusul, laptele caldut si drojdia activata. Framantati un aluat omogen, apoi adaugand pe rand cate 1 lingura de ulei, continuati sa framantati pana cand aluatul devine foarte neted si complet nelipicios Impartiti aluatul in 16 bucati a cate 55-56 g fiecare si dati-le forma de bile. Puneti 2 linguri de ulei intr-un vas mic. Tavaliti pe rand bilele de aluat prin ulei pe masura ce le modelati, astfel incat acestea sa fie bine unse pe toate partile si asezati-le intr-un castron. Acoperiti totul cu folie alimentara, apoi cu servet de bucatarie si lasati aluatul sa se odihneasca si sa creasca, intr-un loc cald, timp de aproximativ 1 ora. Umplutura Amestecati foarte bine ingredientele prevazute la umplutura pana obtineti o compozitie omogena si cremoasa. Topiti untura/untul, lasati sa se racoreasca, dar sa ramana calduta si amestecati-o cu cele 2 linguri de ulei ramase. Ungeti putin planul de lucru cu acest amestec. Luati pe rand cate o bila si intindeti-o intr-o foaie de aluat dreptunghiulara cu o grosime de 2-3 mm si ungeti-o cu amestecul de untura si ulei cu ajutorul unei pensule. Pastrati restul bileleor in castronul acoperit cu folie. Prindeti de marginile foii de aluat si trageti usor de ele, astfel incat folosindu-va de elasticitatea aluatului sa obtineti in final un dreptunghi de cca 30x50 cm. ** Foaia de aluat trebuie sa fie foarte subtire, aproape transparenta, iar daca in aluat vor aparea mici perforatii, acestea se vor camufla in procesul plierii aluatului. Stropiti aluatul cu amestecul de grasime si pliati in doua, pe lungime. Puneti 1 lingura cu varf de umplutura la unul din capetele noului dreptunghiului format ( lung si ingust). Aduceti unul din colturile aluatului peste umplutura, astfel incat acoperind-o sa obtineti un triunghi. Continuati sa pliati aluatul, din partea cu umplutura catre capatul liber, intotdeauna urmand una din laturile triunghiului format, pe toata lungimea dreptunghiului, asa incat sa obtineti la final o forma triunghiulara. Aduceti marginile aluatului ramase libere dedesubtul triunghiului format si transferati distantat intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Repetati operatiunile pentru toate bilele de aluat ramase. Ungeti aluatul triunghiurilor cu galbenus si optional, presarati cu semintele preferate. Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 25-30 min, la 190 grade sau pana ce aluatul este copt si frumos rumenit. Scoateti-le pe un gratar si lasati sa se racoreasca. Serviti caldute, dar sunt la fel de bune si reci.

Aluat Frecati drojdia proaspata cu zaharul pana se lichefiaza. Adaugati 4 linguri de lapte caldut ( din cantitatea totala) si lasati putin deoparte sa se activeze. ** Daca folositi drojdie uscata, diluati-o impreuna cu zaharul in 4 linguri de lapte caldut si lasati deoparte pana incepe sa faca basicute la suprafata. Intre timp, cerneti faina intr-un bol mai mare si amestecati-o cu sarea. Faceti la mijloc o adancitura si turnati oul intreg batut impreuna cu albusul, laptele caldut si drojdia activata. Framantati un aluat omogen, apoi adaugand pe rand cate 1 lingura de ulei, continuati sa framantati pana cand aluatul devine foarte neted si complet nelipicios Impartiti aluatul in 16 bucati a cate 55-56 g fiecare si dati-le forma de bile. Puneti 2 linguri de ulei intr-un vas mic. Tavaliti pe rand bilele de aluat prin ulei pe masura ce le modelati, astfel incat acestea sa fie bine unse pe toate partile si asezati-le intr-un castron. Acoperiti totul cu folie alimentara, apoi cu servet de bucatarie si lasati aluatul sa se odihneasca si sa creasca, intr-un loc cald, timp de aproximativ 1 ora. Umplutura Amestecati foarte bine ingredientele prevazute la umplutura pana obtineti o compozitie omogena si cremoasa. Topiti untura/untul, lasati sa se racoreasca, dar sa ramana calduta si amestecati-o cu cele 2 linguri de ulei ramase. Ungeti putin planul de lucru cu acest amestec. Luati pe rand cate o bila si intindeti-o intr-o foaie de aluat dreptunghiulara cu o grosime de 2-3 mm si ungeti-o cu amestecul de untura si ulei cu ajutorul unei pensule. Pastrati restul bileleor in castronul acoperit cu folie. Prindeti de marginile foii de aluat si trageti usor de ele, astfel incat folosindu-va de elasticitatea aluatului sa obtineti in final un dreptunghi de cca 30x50 cm. ** Foaia de aluat trebuie sa fie foarte subtire, aproape transparenta, iar daca in aluat vor aparea mici perforatii, acestea se vor camufla in procesul plierii aluatului. Stropiti aluatul cu amestecul de grasime si pliati in doua, pe lungime. Puneti 1 lingura cu varf de umplutura la unul din capetele noului dreptunghiului format ( lung si ingust). Aduceti unul din colturile aluatului peste umplutura, astfel incat acoperind-o sa obtineti un triunghi. Continuati sa pliati aluatul, din partea cu umplutura catre capatul liber, intotdeauna urmand una din laturile triunghiului format, pe toata lungimea dreptunghiului, asa incat sa obtineti la final o forma triunghiulara. Aduceti marginile aluatului ramase libere dedesubtul triunghiului format si transferati distantat intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Repetati operatiunile pentru toate bilele de aluat ramase. Ungeti aluatul triunghiurilor cu galbenus si optional, presarati cu semintele preferate. Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 25-30 min, la 190 grade sau pana ce aluatul este copt si frumos rumenit. Scoateti-le pe un gratar si lasati sa se racoreasca. Serviti caldute, dar sunt la fel de bune si reci.