S-a imbracat gradina toata in tonuri dulci de aramiu; miroase a vanata coapta, a gogosar si rubiniu. e zarva mare in ograda- cu mic, cu mare buchisesc in vechea carte de bucate dupa zacusca cu bureti. - Se curata mai intai ceapa- Citeste mama; rade-apoi: Asta e treaba pentru tata, de gogosari ne-ocupam noi! Bunica vine cu buretii alesi, spalati, taiati marunt, iara bunicul, sub mustata zambeste, vinete cocand. - Cine se duce in camara? - intreaba mama macinand- sa imi aduca bulionul, niste ulei, piper, dafin ... - Fug eu, fug eu! striga mezina. Dar, mama, n-ai uitat ceva? - Asa e, pui! Eh, bat-o vina, fugi de adu si cratita! e zarva mare in ograda, focul trosneste-ncetulet, si toti ai casei dau zabava langa zacusca cu bureti. Vinetele se coc, se curata de coaja si se lasa la scurs, dupa care le toci. Eu folosesc doar ustensile din lemn, pentru a nu le oxida. Ceapa se curata, se taie in sferturi, o speli bine sub jet de apa rece si o dai prin masina de tocat. Gogosarii se curata de cotoare, se spala si se taie in sferturi, apoi ii dai prin masina de tocat. Buretii se curata de picioruse, se spala si taie nu foarte marunt. Ceapa o pui intr-o cratita impreuna cu 1 pahar de apa si lasi sa fiarba la foc mic, pana cand scade apa (cca 45 min.). Amesteci din cand in cand ca sa nu se lipeasca. Gogosarii ii pui intr-o oala mai mare (10 l) impreuna cu 1 pahar de apa si ii lasi sa fiarba la foc mic cca 45 minute, pana cand devin pastosi si scade apa. Nu uita sa mai amesteci. Poti face aceste 2 manevre simultan, ca sa nu pierzi prea mult timp. Amesteci ardeii cu ceapa in oala cea mai mare si ii lasi sa fiarba impreuna 30 minute, dupa care adaugi si vinetele, amestecand usor. Continuam sa amestecam din cand in cand, lasand compozitia sa fiarba incet. Mai lasi la fiert 30 de minute si adaugi sarea, piperul si foile de dafin proaspete (eu am un mic arbust pe balcon; daca nu ai, poti folosi foi uscate), lasand la foc mic inca 15 minute. Adaugi uleiul, cate putin si amesteci cu grija. Lasi sa fiarba inca 1 ora si mai amesteci, ca sa nu se lipeasca. Cand devine pastoasa se adauga buretii si bulionul. Se fierbe pana cand se transforma intr-o pasta omogena si compozitia se desprinde usor de pe marginea oalei. In acest timp, tu speli borcanele si le lasi la uscat in cuptorul incalzit, pentru a se steriliza. Asezi borcanele unul cate unul intr-o farfurie de metal (ca sa nu se crape) si le umpli cu zacusca. Le inchizi si le lasi la dunst uscat (sa se raceasca intre paturi) 24 de ore, apoi le etichetezi si le asezi frumos in camara.

S-a imbracat gradina toata in tonuri dulci de aramiu; miroase a vanata coapta, a gogosar si rubiniu. e zarva mare in ograda- cu mic, cu mare buchisesc in vechea carte de bucate dupa zacusca cu bureti. - Se curata mai intai ceapa- Citeste mama; rade-apoi: Asta e treaba pentru tata, de gogosari ne-ocupam noi! Bunica vine cu buretii alesi, spalati, taiati marunt, iara bunicul, sub mustata zambeste, vinete cocand. - Cine se duce in camara? - intreaba mama macinand- sa imi aduca bulionul, niste ulei, piper, dafin ... - Fug eu, fug eu! striga mezina. Dar, mama, n-ai uitat ceva? - Asa e, pui! Eh, bat-o vina, fugi de adu si cratita! e zarva mare in ograda, focul trosneste-ncetulet, si toti ai casei dau zabava langa zacusca cu bureti. Vinetele se coc, se curata de coaja si se lasa la scurs, dupa care le toci. Eu folosesc doar ustensile din lemn, pentru a nu le oxida. Ceapa se curata, se taie in sferturi, o speli bine sub jet de apa rece si o dai prin masina de tocat. Gogosarii se curata de cotoare, se spala si se taie in sferturi, apoi ii dai prin masina de tocat. Buretii se curata de picioruse, se spala si taie nu foarte marunt. Ceapa o pui intr-o cratita impreuna cu 1 pahar de apa si lasi sa fiarba la foc mic, pana cand scade apa (cca 45 min.). Amesteci din cand in cand ca sa nu se lipeasca. Gogosarii ii pui intr-o oala mai mare (10 l) impreuna cu 1 pahar de apa si ii lasi sa fiarba la foc mic cca 45 minute, pana cand devin pastosi si scade apa. Nu uita sa mai amesteci. Poti face aceste 2 manevre simultan, ca sa nu pierzi prea mult timp. Amesteci ardeii cu ceapa in oala cea mai mare si ii lasi sa fiarba impreuna 30 minute, dupa care adaugi si vinetele, amestecand usor. Continuam sa amestecam din cand in cand, lasand compozitia sa fiarba incet. Mai lasi la fiert 30 de minute si adaugi sarea, piperul si foile de dafin proaspete (eu am un mic arbust pe balcon; daca nu ai, poti folosi foi uscate), lasand la foc mic inca 15 minute. Adaugi uleiul, cate putin si amesteci cu grija. Lasi sa fiarba inca 1 ora si mai amesteci, ca sa nu se lipeasca. Cand devine pastoasa se adauga buretii si bulionul. Se fierbe pana cand se transforma intr-o pasta omogena si compozitia se desprinde usor de pe marginea oalei. In acest timp, tu speli borcanele si le lasi la uscat in cuptorul incalzit, pentru a se steriliza. Asezi borcanele unul cate unul intr-o farfurie de metal (ca sa nu se crape) si le umpli cu zacusca. Le inchizi si le lasi la dunst uscat (sa se raceasca intre paturi) 24 de ore, apoi le etichetezi si le asezi frumos in camara. Servesti zacusca pe felii de paine proasptata, ca atare, sau prepari cu ajutorul ei diferite aperitive.