M-am grabit cat am putut,pentru ca cineva asteapta sarmalute de post,cu reteta mostenita!!Va rog dragi bucatarasi,poftiti la masa!!!Intr-o cratita in ulei incins,calim cele 4feluri de ceapa taiate foarte marunt si zahar;dupa ce s-au inmuiat adaugam radacinoasele date pe razatoarea cu ochiuri mici,dupa ce s-au inmuiat si ele,adaugam rosiile(daca nu sunt taiate,le pasam cu furculita),bulionul,1pahar cu apa si lasam sa fiarba 10-15min;adaugam apoi orezul spalat si scurs,condimentele,verdeata tocata marunt,amestecam bine sa se omogenizeze,daca are lichid compozitia,mai lasam cateva minute sa scada,amestecand sa nu se lipeasca;in final mai potrivim de gust apoi lasam vasul sa se raceasca.

In acest timp pregatim oala;punem pe fund o crenguta de cimbru,acoperim cu varza tocata marunt,apoi infasuram sarmalutele,le asezam in oala,turnam sucul de rosii si o cana cu apa,acoperim cu varza tocata si lasam la cuptor la foc mic aproape 1h.

Le servim calde cu mamaliguta,dar cel mai bine se servesc reci.umplutura pentru sarmalute de post nu trebuie sa fie moale,asa nu veti putea modela sarmalutele daca totusi se intampla,sau mai lasati pe foc,sau mai adaugati orez cele mai bune sarmalute de post sunt sarmalutele in frunza de varza murata sarmalutele de post sunt mai bune reci daca va mai ramane umplutura si nu mai aveti loc in oala,intr-un alt vas,modelati sarmalute si cu frunza de vita(mie mereu mi se intampla) este foarte important sa folosim orez cu bobul rotund pentru ca are mai mult amidon