Detalii Cozonac Inflorit
Ingrediente:
1 kg faina (000),
25 gr drojdie de bere proaspata,
2 pahare lapte,
100 gr unt (80%),
100 ml ulei,
7 galbenusuri,
12 linguri zahar,
coaja rasa de la o lamaie,
1 plic zahar vanilat,
esenta de rom,
un praf de sare,
50 gr cacao,
Pentru umplutura: 7 albusuri,
4 linguri zahar,
12 linguri nuci macinate,
1 plic zahar vanilat
Toate ingredientele trebuie aduse in bucatarie cu o zi inainte ca sa aiba aceiasi temperatura. Cerneti faina in momentul prepararii. Desfaceti drojdia in putin lapte indulcit, puneti in mijlocul fainii, amestecati cu putina faina si lasati sa cresca (daca dupa 15 minute nu isi dubleaza volumul aruncati maiaua si folositi alta drojdie). Intre timp, amestecati galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si sarea, pana nu se mai simte cristalul de zahar. Turnati peste maia si amestecati. Puneti lapte pana obtineti un aluat bun de framantat. Framantati minim 30 minute si adaugati alternativ ulei iar dupa incorporare, unt, tot asa pana terminati grasimile. La final, aluatul trebuie sa nu se mai lipeasca de mana sau de peretii vasului, sa aiba un aspect omogen, elastic si placut la atingere. 1/3 din aluat se framanta cu cacao. Lasati sa cresca (2-3ore) in vasul in care ati framantat, acoperit cu un servet gros, intr-un loc caldut. Impartiti aluatul crescut in patru (va vor iesi doi cozonaci). Dintr-un sfert, intindeti un disc si asezati-l in tava in care coaceti. Din alt sfert, intindeti pe masa de lucru, o foaie subtire si taiati cu ajutorul unui pahar discuri - din care faceti flori pe care le asezati pe marginea discului mare. Eu am alternat flori albe cu flori maron (din aluatul cu cacao) si am facut si frunze din romburi pe care le-am crestat. Lasati sa creasca intr-un loc caldut cam 1 ora. In acest timp, bateti spuma tare albusurile cu zaharul si zaharul vanilat si amestecati cu nucile macinate. Asezati crema in mijlocul cozonacului, ungeti cu ou batut si coaceti in cuptorul preincalzit, la foc mic, aprox. 40 minute.
Toate ingredientele trebuie aduse in bucatarie cu o zi inainte ca sa aiba aceiasi temperatura. Cerneti faina in momentul prepararii. Desfaceti drojdia in putin lapte indulcit, puneti in mijlocul fainii, amestecati cu putina faina si lasati sa cresca (daca dupa 15 minute nu isi dubleaza volumul aruncati maiaua si folositi alta drojdie). Intre timp, amestecati galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si sarea, pana nu se mai simte cristalul de zahar. Turnati peste maia si amestecati. Puneti lapte pana obtineti un aluat bun de framantat. Framantati minim 30 minute si adaugati alternativ ulei iar dupa incorporare, unt, tot asa pana terminati grasimile. La final, aluatul trebuie sa nu se mai lipeasca de mana sau de peretii vasului, sa aiba un aspect omogen, elastic si placut la atingere. 1/3 din aluat se framanta cu cacao. Lasati sa cresca (2-3ore) in vasul in care ati framantat, acoperit cu un servet gros, intr-un loc caldut. Impartiti aluatul crescut in patru (va vor iesi doi cozonaci). Dintr-un sfert, intindeti un disc si asezati-l in tava in care coaceti. Din alt sfert, intindeti pe masa de lucru, o foaie subtire si taiati cu ajutorul unui pahar discuri - din care faceti flori pe care le asezati pe marginea discului mare. Eu am alternat flori albe cu flori maron (din aluatul cu cacao) si am facut si frunze din romburi pe care le-am crestat. Lasati sa creasca intr-un loc caldut cam 1 ora. In acest timp, bateti spuma tare albusurile cu zaharul si zaharul vanilat si amestecati cu nucile macinate. Asezati crema in mijlocul cozonacului, ungeti cu ou batut si coaceti in cuptorul preincalzit, la foc mic, aprox. 40 minute.
Etichete:
lapte,
unt,
faina,
ulei,
zahar,
lamaie,
cacao,
nuca,
retete de craciun si revelion,
retete vegetariene,
retete pentru copii,
cozonac,
retete de paste