Va mai amintiti de pelteaua de gutui a mamelor noastre???Pe principiulnimic nu se pierde,totul se transformaam facut o delicioasa peltea de nectarine cu toate resturile de la gem;am incercat si mi-a reusit.

Punem la fiert toate ingredientele,mai putin zaharul si 2l de apa;dupa ce au fiert bine,strecuram fara sa aruncam apa,scoatem anasonul,cardamomul si cuisoarele,pasam totul,amestecam cu apa de la fiert,mai dam in cateva clocote,trecem prin sita toata compozitia si masuram lichidul obtinut;la 1kg de lichid,punem 1kg de zahar si fasii late de lamaie rase;lasam pe foc mare sa fiarba adunand spuma daca se formeaza iar cand si-a schimbat culoarea si la suprafata este multa spuma,este gata dar pentru siguranta facem testul cu picatura in apa;punem pelteaua(cu tot cu lamaie)in borcane,tinem borcanele cu gura in jos sa se raceasca putin dupa care le depozitam la camara.

Se poate folosi la iarna drept indulcitor pentru ceai,lapte sau ca un sos pentru diferite prajituri(toping)consistenta trebuie sa fie ca mierea de albine nu lasati prea mult sa fiarba,se intareste si devine un caramel pentru cine are si doreste,poate adauga cateva picaturi de esenta de piersica