Am invatat gustul bamelor mancand la o familie de arabi o mancarica nemaipomenit de gustoasa din bame cu garnitura de orez. Noi nu mai stim sa mancam bamele fara aceasta garnitura. Ca sa fie reusita, am aprovizionat chiar de la o macelarie arabeasca pentru ca acolo bamele sunt de buna calitate, mici, nu mari si lemnoase ca in conservele romanesti, de aceea multora nici nu le plac bamele, pentru ca nu stiu cum sa le aleaga dar este o mancarica foarte gustoasa si care se prepara rapid si fara efort.

PREPARARE MANCARE BAME1.

Spalam bamele (daca sunt proaspete, crude), le taiem capacele la cele mari si le dam in doua, la cele mici doar coditele. Le clatim in apa cu otet ca sa se mai duca din mucilagiu.

EDITEZ: la recomandarea specialistului Mihaela11, bamele daca sunt proaspete se vor cali in ulei.

Daca sunt din conserva, sucul lor nu se aunca decat daca va displace profund fiind gelifiat.2.

Se taie carnea cuburi, o spalam si o scurgem bine de apa.

Intr-o cratita anti-aderenta rumenim la foc mediu-iute, in 2 linguri de ulei, carnea taiata cuburi si stoarsa bine de apa. Amestecam continuu spre final ca sa nu se arda. Scoatem carnea pe o farfurie.3.

In sosul ramas calim ceapa cam 2 minute, mestecand continuu fara sa o ardem, pana absorbe sosuletul si nu ramane complet in sec. In cratita emailata nu merg toate astea, folositi tigaia de teflon.4.

Adaugam carnea si bamele in cratita cu ceapa. ATENTIE! Daca este carnea batrana se fierbe fara bame cca 1 ora sau pana devine moale si abia apoi adaugam bamele care se fac repede daca sunt din conserva.5.

Adaugam apa fierbinte doar cat sa le cuprinda.

Le fierbem pe jumatate la foc moderat fara capac pt inceput apoi cu capacul intredeschis altfel are tendinta sa se umfle si sa dea in foc. 6.

Punem 1 lingura cu varf de pasta concentrata de rosii dezlegata intr-o ceasca de apa.7.

Intre timp se oparesc rosiile 30 secunde ca sa se decojeasca usor.

Se decojesc rosiile, se curata de cotoarele necoapte bine si se marunteaza in blender.

Se adauga rosiile la amestecul din cratitaDaca ne mocaim mult cu preparatul sucului de rosii si scade prea mult sosul de la bame, mai adaugam apa fierbinte.8.

Decojim usturoiul si il taiem cum obisnuim.9.

Adaugam o priza de sareCui ii place gustul se presara o priza de cumin.10.

Fierbem la foc foarte mic, cat sa bolboroseasca incet, sub capac, pana ramane sos cat sa cuprinda ingredientele. Decat sa sece prea mult, mai bine mai adaugam cate un pic de apa fierbinte.11.

La final gustam si mai saram daca e cazul.

Se pune 1/2 lingura zeama lamaie. Daca sunt bame din borcan nu mai punem pt ca sunt deja acrisoare.

OREZUL1.

Intr-o tigaie incinsa la foc moderat punem 1 lingura ulei si zdrobim mare in mana 2-3 cuiburi de fidea. O punem la prajit pana devine cafenie dar nu arsa. Amestecam neaparat continuu si reducand focul, timp de cca 2 minute sau pana prinde uniform culoarea dorita.2.

Punem in steamer 1 cana orez spalat bine din mai multe ape si scurs cat de cat. 3.

Rasturnam peste el fideaua, sare, 1/3 lingurita turmeric si apa rece cat sa treaca cat grosimea unui deget peste nivelul orezului. Nu punem mai mult! Scopul este sa se faca in abur si sa nu se lipeasca bob de bob.4.

Se fierbe inchis etans cu capacul cca 15-20 minute.5.

Dupa ce a fiert se adauga 1 cub unt.6.

La final se vantura cu miscari de jos in sus cu paleta ca sa se nu apuce sa se raceasca cu boabe lipite intre ele. Se acopera.

AYRANIaurt de baut sau (iaurt gras + ceva apa rece) ca sa devina fluid pt. baut+5 frunze de menta maruntate+sare se bat bine toate. In pahar deasupra se pun 2 cubulete de gheata.

Savurati cu placere!Explicatiile sunt multe pt incepatori dar mancarea este banal de facut.

Orezul basmati nu trebuie sa-l mai alegem. Nu puneti multa apa, trebuie sa se faca in abur. Iese cam mult dintr-o cana cu varf, mai bine mai goliti din ea.

Daca n-aveti steamer gatiti orezul intr-o cratita neaderenta neaparat, cu capac perfect etans, altfel nu se face la abur fara sa se prinda.

Turmericul coloreaza, nu modifica mai deloc gustul orezului. Eu am scapat mai mult turmeric dar am corectat reteta.

Salata se taie cubulete mici, isi imprumuta mult mai bine gusturile. Asezonare cu ulei aromatic, zeama de lamaie sau otet balsamic si sare