Detalii Basmati cu spanac si hrisca
Azi am pregatit ceva usor, gustos si foarte sanatos. Imi place orezul basmati, de altfel este preferatul meu dintre soiurile albe. Spanacul este, dupa parerea mea, bun in orice combinatie si asa cum stiti deja, foarte sanatos. Despre semintele de hrisca pot sa spun ca din pacate nu sunt prea consumate in Romania, insa va asigur ca sunt de departe printre cele mai sanatoase. Hrisca este un aliment popular in Rusia, Polonia sau Franta. La noi in tara, hrisca este adesea consumata doar prin zona Bucovinei, unde este un ingredient traditional pentru sarmalele de post. Aceste seminte sunt bogate in vitaminele E, B1 si B2, in proteine, carbohidrati, fosfor, fibre, magneziu, cupru, seleniu, mangan, zinc si fier. Desi nu face parte din clasa cerealelor, fiind inrudita cu stevia si rubarba, hrisca este net superioara graului prin elementele nutritive care protejeaza organismul de factorii externi si il fortifica mai ales in sezonul rece si la inceputul primaverii. Printre beneficiile aduse de consumul de hrisca se numara:1. previne instalarea diabetului de tip II2. mentine nivelul de glucoza din sange in limitele normale3. vitaminele si mineralele din boabele de hrisca scad probabilitatea de a face numeroase forme de cancer precum cel gastric, pulmonar, colo-rectal sau esofagian4. mentine tanar sistemul nervos5. imbunatateste capacitatea de retinere si memorare6. protejeaza impotriva accidentelor vasculare7. tine sub control tensiunea arteriala8. scade colesterolul9. previne aparitia pietrelor la bila10. imbunatateste functionarea sistemului imunitar Sper ca v-am fost de folos cu aceste informatii. De asemenea mai pot spune ca hrisca are un pret la indemana oricarui buzunar: 500 g ~ 3,5 lei. Si-acum sa trecem la reteta de azi:Orezul se spala bine si se lasa sa se scurga apa. Intre timp, ceapa se taie marunt si se caleste in uleiul de palmier. Se adauga orezul, apoi o cana si jumatate cu apa nu foarte rece. Cand orezul este aproape fiert se adauga condimentele si spanacul, lasand sa se patrunda timp de aproximativ 3-5 minute. Sfat: Orezul nu trebuie sa fie sec in momentul in care il luam de pe foc deoarece la final vom adauga hrisca, aceasta avand nevoie de umiditate pentru a se inmuia. Se poate servi ca atare, cu peste sau piept de pui la gratar, ori inabusit.