Cum ne dezinfectam casa?



▪️Alcool: dezinfectarea pielii cu alcool medicinal de 75%

▪️Fierbere (100°C) timp de 15-20 minute a veselei, tacâmurilor, fetelor de masa, prosoapelor, lenjeriei, anumitor jucarii și a oricăror obiecte rezistente la caldura.

▪️Purificarea aerului: pt păstrarea aerului curat in incaperi, este necesara aerisirea regulata a acestora, mai ales toamna și iarna. Nu trebuie neglijata aerisirea din cauza frigului!

▪️Soluție de permanganat de potasiu (în concentrație de 5%) - poate fi folosita pentru dezinfectarea tacâmurilor, veselei, fructelor și legumelor. După înmuierea acestora în această soluție timp de 1 minut, clătiți cu apă curată de baut

▪️Folosire dezinfectant: soluția de dezinfectare care conține clor poate dezinfecta și steriliza eficient suprafețele, evitând însă tacâmurile și veselă sau alimentele. Potrivită pt mese, scaune, paturi, pereți, podele etc



Cum poate fi inactivat noul coronavirus?

Noului coronavirus îi e teama de căldură. El poate muri daca este expus la o temperatura de minim 56°C timp de 30 de minute. Dezinfectantii care conțin clorină, alcool, iod, peroxid precum și alți dezinfectanți pot distruge virusul.



Pentru dezinfectarea pielii, putem folosi alcool in concentrație de minim 75% și Iodofor(m).



Sunt toți dezinfectantii eficienți?

Studiile la zi arată că anumite soluții bactericide sau sanitizatoare folosite in mod normal in spitale și case, dintre care: p-chloroxylenol, clorura de benzalconiu, bromura/clorura de centrimoniu, s-au dovedit a fi ineficiente împotriva coronavirusului.



Peroxidul de hidrogen este eficient. Peroxidul de hidrogen din comerț are concentrații variate, dar în general cel cu o concentrație de 3% este destinat folosirii in scop medical. Atenție: concentrații mare de Peroxid de hidrogen poate duce la deteriorări serioase ale pielii, așa că este nevoie de precauție în a nu lăsa o concentrație mai mare din aceasta soluție să ajungă pe piele



Este necesar să sterilizam cheile, telefoanele mobile, gecile etc?

Noul tip de coronavirus care determina pneumonie poate fi transmis prin contact. După atingerea cu mâinile a unor itemi infectați și apoi atingerea membranelor mucoase (precum nas, gura), acest virus poate pătrunde în organism. Dezinfectarea cheilor, telefoanelor mobile, hainelor purtate "la suprafață" (de exterior) poate reduce infectarea cu noul coronavirus.



Copiii nu fac parte din categoriile de risc DOAR DACA nu sufera deja de boli cronice.

INSA pot deveni vectori de transmitere a virusului către cei de acasă. Aproape toate familiile au în componenta cel puțin un bătrân, unele au și persoane cu boli cronice. Acestea fac parte din categoria cu risc crescut de dezvoltare a complicațiilor și deces.



Imaginati-va doar o situație în care un copil/adolescent devine - prin contact direct cu un altul de aceeași vârstă, asimptomatic - purtător tot asimptomatic al acestui virus. Nu știe că îl are. Merge acasă, poate unul sau ambii părinți e/sunt hipertensiv(i) (hipertensivii sunt in categoria de risc), poate e diabetic, poate suferă deja de vreo afecțiune pulmonara sau coronariana; poate își vizitează bunicii - aflați la o vârstă înaintată etc. Ce traumă ar suferi acel copil/adolescent aflând ca unul dintre aceștia a decedat pt că a luat acest virus de la el? Pe lângă durerea pierderii.



De aceea e importanta oprirea școlilor. Face parte și din recomandările OMS. OMS este autoritatea la nivel mondial din domeniul sănătății.



Conform datelor OMS:

▪️rata de mortalitate a gripei e de 0,1%.

▪️rata de mortalitate a COVID19 e de 3-4% (în SUA e de aproape 6%), în funcție de capacitatea sistemelor medicale din fiecare tara, de capacitatea de organizare și reacție a autorităților și de strategia urmată.

▪️rata de mortalitate in cazul SARS-1 este de 10% dar acesta are o rata de transmitere muuuuuulta mai mica, de aceea a și fost mai ușor de stopat



Cate locuri pentru terapie intensiva avem disponibile la nivel de țară?

Nordul Italiei - care are un sistem medical nițeluș mai bun decât al nostru - nu mai face față deoarece numărul crescut de persoane infectate cu SARS-CoV-2 care au nevoie de intubare este mai mare decât numărul locurilor disponibile. În consecință, au ajuns sa fie nevoiți să sorteze pe cei ce vor beneficia de aceste servicii în funcție de varsta. Primul criteriu este, deocamdată, cei peste 75 de ani. Informația e de la o persoana care lucrează într-un spital de acolo ce se afla în situația de a face astfel de sortări dureroase.



NU este o gripa, dar - într-adevăr - simptomele sunt oarecum asemănătoare.

▪️Gripa e produsa de virusuri din categoria Influenza (virus gripal) care țintesc partea superioara a tractului respirator, rareori evoluând spre pneumonie.

▪️COVID19 e produs de un virus numit SARS-CoV-2, din categoria coronavirusurilor - virusuri ce țintesc tot tractul respirator superior, dar simptomele sunt ușor mai severe și se ajunge mai ușor la pneumonie in cazul unor, printre care MERS, SARS-CoV-1 și SARS-CoV-2.



În China s-au închis școlile. Rata de răspândire a virusului s-a diminuat simțitor.

Italia a refuzat luarea din timp a unei astfel de măsuri mai drastice, virusul s-a răspândit dincolo de posibilitatea de a mai fi controlat fara alte măsuri mult mai costisitoare și cu un impact negativ mult mai mare. Și tot a ajuns la închiderea școlilor pe o perioadă mult mai mare.



Cercetătorii de la Institutul Naţional de Sănătate, Princeton şi Universitatea din California au expus diferite materiale la virus în laborator. Au descoperit că acesta a rămas activ pe suprafeţe o perioadă îndelungată: până la 24 de ore pe carton, până la două sau trei zile pe plastic şi oţel inoxidabil. De asemenea, virusul a rămas activ şi în aerosoli - ataşat de particule care rămân în aer până la trei ore.



Protejati-va si stati acasa!