Cheesecake este un desert care contine in principal branza (nu neaparat crema de branza), oua, zahar si o crusta de biscuiti, aluat sau blat de tort. Poate fi preparat la cald sau la rece. Cheesecake este indulcita de obicei cu zahar si poate fi aromatizata sau decorata cu fructe, nuci sau ciocolata. Istoria desertului numit cheesecake se regaseste in Grecia antica, desi gustul si aspectul acestui preparat erau destul de diferite fata de ceea ce cunoastem noi astazi. Prajitura de branza moderna, popularizata de cofetarii nord-americani, a fost dezvoltata in anul 1872, atunci cand William Lawrence din Chester, New York, a cautat un mod de a reinventa branza frantuzeasca denumita Neufchatel si din greseala a obtinut un soi de branza fara cheag , mai grasa si mai cremoasa. In 1912, James Kraft a dezvoltat o forma de crema de branza pasteurizata, pe care a brevetat-o mai tarziu sub numele de Philadelphia Cream Cheese ingredientul esential utilizat in compozitia cheesecake.

In Statele Unite ale Americii, ziua de 30 iulie este considerata (neoficial) ca fiind Ziua Nationala Cheesecake .

Preparam blatul: biscuitii ii amestecam bine cu zaharul si untul, se obtine o pasta pe care o asezam la baza tavii sau a formelor, presand bine cu degetele.

Preparam crema: crema de branza, zaharul pudra, zaharul vanilinat, sucul de lamaie le mixam pana cand obtinem o crema fina (3-5 minute la mixer, cu paleta pentru crema).

Gelatina o punem la inmuiat in 50 ml apa rece, timp de 15 minute, apoi o incalzim la baie de abur (sau la microunde, 4-5 secunde), sa se lichefieze. O turnam peste compozitie in fir subtire, mixand incontinuu. Adaugam apoi frisca batuta si omogenizam, mixand cu viteza medie. La final, incorporam biscuitii macinati, cu o spatula, prin rasturnare. Compozitia rezultata o punem in tava/forme, niveland suprafata, sa fie dreapta.

Pastram la frigider cateva ore sau peste noapte. Inainte de servire, decoram cu frisca si biscuiti Oreo.

Compozitia este suficienta pentru o tava rotunda cu diametrul de 28 cm si inalta de 6 cm. Eu am ales sa fac minitorturi si mi-au iesit 7 bucati cu diametrul de 9 cm si inaltimea de 5 cmReteta din care m-am inspirat nu folosea gelatina, dar eu am preferat sa pun, pentru siguranta.