Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o activitate foarte placuta pentru copii, iar clatitele cu gem de agrise cu siguranta le va fi pe plac.

Dupa spalare, agriselor carnoase, nu prea coapte, se indeparteaza pistilul si codita. Apoi fixam la masina de tocat un disc cu gauri de diametrul de 8 mm, apoi dam prin ea agrisele, dupa ce au fost spalate din nou. Tocatura obtinuta se pune intr-o oala de capacitate cunoscuta, apoi se fierbe aprox. 10 minute, dupa ce s-au adaugat 80 g de stafide spalate, amestecand cu o lingura de lemn folosita doar in acest scop sau cu o lingura de plastic termorezistenta. La sfarsit amestecam in ea 20 ml zeama de lamaie/litru si indulcim cu 300 g miere/litru.

Gemul de agrise preparat cu stafide difera de cel clasic, avand un gust deosebit de Muscat.

Gemul de agrise se serveste dimineata la micul dejun cu paine prajita.