Alaturi de siropul de brad si cel de salcam, siropul de soc nu trebuie sa lipsesca din camara noastra. Servit vara, cu felii de lamaie si cuburi de gheata sau iarna, indulcind ceaiurile, siropul de soc este unul dintre cele mai bune si sanatoase siropuri traditionale romanesti.

Scuturam usor florile pentru a inlatura eventualele impuritati (eu nu le spal pentru ca nu vreau sa pierd mirosul placut, dar daca vreti sa o faceti nu le tineti mult sub jetul de apa). Florile scuturate le punem intr-o oala mare in volum si le acoperim cu apa (florile se ridica la suprafata, de unde le vom impinge inapoi in apa), le dam la foc mic si le lasam sa dea cateva clocote. Acoperim vasul, lasam sa se raceasca dupa care il tinem la rece (nu neaparat in frigider, dar nici langa surse de caldura). A doua zi strecuram sucul rezultat si stoarcem bine si florile. Sucul obtinut trebuie masurat obligatoriu pentru a sti cata cantitate de zahar trebuie adaugata. Eu am avut 5 l de suc la care am pus 4 kg. de zahar si 2 lamai taiate felii subtiri. Punem la fiert la foc mic amestecand din cand in cand. Si pentru ca nu vreau sa am surprize (siropul sa fermenteze) il fierb pana devine lipicios (nu se va ingrosa foarte tare). Se toarna fierbinte in sticle curate (eu folosesc intotdeauna sticle in care a fost alcool si asa scap de spalat si de dezinfectat; in plus, sucul tine foarte bine). Personal, acest sirop imi place foarte mult. Vara prepar bauturi racoritoare si il folosesc la insiropat prajiturele sau topping pentru inghetata. Iar iarna il pun in ceaiuri sau il folosesc drept inlocuitor al unor medicamente de dureri in gat. Este sanatos, gustos, parfumat si daca urmati aceasta reteta nu veti da gres!Nu v-am dat cantitati la flori pentru ca am avut si mai mici, si mai mari, mai trecute sau mai putin aspectuoase, important este sa folositi o oala mare in care sa va incapa si sa le acoperiti cu apa rece. Restul procedeului il gasiti in descrierea retetei!Dupa deschiderea sticlei, pastrati la frigider (altfel fermenteaza sau prinde mucegai) si consumati in minim 2 saptamani.