Imi plac foarte mult dovleceii copti ori prajiti, serviti cu mujdei de usturoi. Si cam atat :) Am vazut insa la Gina Bradea, o varianta de a pastra dovleceii pentru iarna, in ulei, idee ce mi-a placut tare mult. Astazi am pus-o in practica si abia astept sa ii gust!Se spala bine dovleceii, se usuca si se feliaza pe lung ori in rondele.

Se sareaza dupa gust, se asaza intr-o sita si se lasa pentru 20-30 de minute, cat sa elimine sucul propriu.

Se coc apoi uniform, pe ambele parti, pe o tava de aragaz, un grill sau pe jar, in functie de posibilitate.

In borcanele curate, asezam in straturi dovleceii copti, usturoiul feliat, frunzulitele de busuioc si menta verde, presaram oregano si adaugam ulei de buna calitate.

Daca mai este necesar, se mai poate adauga putina sare.

Se strang bine capacele borcanelelor, pe care le vom aseza apoi intr-un vas cu apa rece si le vom fierbe la foc mic pana ce apa incepe sa dea in clocot. Din acest moment, continuam fierberea pentru inca 20-30 de minute aproximativ. Le pastram in vasul cu apa pentru a se raci treptat. Se depoziteaza apoi in camara bucatarasului!Dovleceii chiar daca sunt mari, nu trebuie sa fie grosi intrucat vor avea multe seminte. Alegeti dovlecei cat mai subtiri. Combinatia de condimente este diversa si depinde de gustul fiecaruia. Personal, as fi adaugat si putin rozmarin, insa avand o aroma destul de puternica, am dorit sa o testez in prealabil.