Acum cativa ani in urma (sa fie vreo 3) am descoperit rubarba la supermarket, avea un pret mic si toata lumea tabarase pe ea. Eu nici nu stiam ce e, mi se pareau tulpini de sfecla dar am cumparat luata de val si am inceput sa cautat diverse retete cu acest petiol. Atunci am facut dulceata de rubarba si un desert cu iaurt si sincer, mie chiar mi-a placut foarte mult gustul si textura, asa ca m-am hotarat sa repet procesul si anul asta (daca tot am gasit-o la reducere)!Dulceata de rubarba are un gust specific dulce-acrisor si o textura speciala care nu are nevoie de prea multe pentru a fi pusa in evidenta.

De regula, dulceata de rubarba se face in cantitati mici (1 kg de tulpini) pentru a i se evidentia mai bine culoarea. Eu am sarit pragul si am facut din 2 kg de tulpini. A iesit mai inchisa la culoare, dar un motiv ar putea fi ca nici nu era foarte rosie, in schimb a iesit foarte, foarte buna si numai buna de servit la micul dejun.

Tijele de rubarba se spala foarte bine si se lasa la scurs.

Intr-un vas incapator (o oala de inox mai mare in volum) punem apa si zaharul la fiert. Lasam pana se leaga siropul, fara a amesteca in oala. Eventuala spuma formata se indeparteaza cu lingura si cu o pensula inmuiata in apa rece (pentru a evita riscul de zaharisire).

Cat timp fierbe siropul, taiem tijele de rubarba in bucati de 1,5 - 2 cm (necuratate de coaja, dar inlaturati orice urma de frunze, se spune ca sunt otravitoare).

Cand siropul este legat (facem proba cu picatura pe farfuria rece; daca se intinde mai fierbem siropul pana se leaga, daca ramane bobita ferma siropul este fiert si putem adauga rubarba).

Din acest moment mai fierbem maxim 10 minute (tulpinile trebuie sa se patrunda usor). Dulceata va face spuma (o inlaturati atat cat se poate cu lingura fara sa amestecati in oala).

Puneti dulceata fierbinte in borcane, infiletati capacele si asta e tot.

Mi-au iesit 5 borcane mari.

Chiar daca este considerata o planta umila ce creste pe toate drumurile (asa se spune dar eu am gasit-o numai la supermarket), preparatele cu rubarba sunt deosebite prin gustul lor, prin culoare si aroma.

Se poate adauga limeta, franjuri din coji de portocale, batoane de vanilie. Pentru a nu face spuma foarte multa se foloseste zahar foarte fin sau cubic.