Ciuspaisul sau Tuspais este o mancare de dovelecei cu multa smantana si marar.

Este foarte cunoscuta in Banat,Crisana,fiind preluata din bucataria maghiara si sarba.

Este o mancare veche,dar care se face repede.

Pe vremuri,era solutia ideala pe cand se intorceau oamenii de la muncile campului.

Se servea ca garnitura alaturi de clisa sau sunca prajita.

Dar merge de minune alaturi de friptura,chiftelute,carnati prajiti.

Dovleceii se curata de coaja si de seminte,daca e cazul.

Se dau pe razatoarea mare,se sareaza si se lasa catava minute sa stea,pentru a lasa zeama.

Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei pana devine sticloasa.

Se adauga dovleceii scursi bine si se lasa sa se caleasca pana se inmoaie bine.

Se adauga faina,se amesteca bine sa se uniformizeze,apoi se incorporeaza smantana.

Se potriveste de sare si piper.

Se lasa sa mai dea cateva clocote,se adauga din abundenta marar verde tocat marunt si se opreste focul.