Una din cele mai apreciate dulceturiSpalam visinele sub jet de apa rece, le sortam (indepartam fructele stricate), le curatam de codite si scoatem samburii. Fructele astfel pregatite se pun intr-o cratita mai mare, apoi se acopera cu zaharul si se lasa cateva ore la rece sa-si lase sirop. Cand se lasa suficient sirop punem totul la fiert, la foc mic, fara sa acoperim vasul. Cand amestecul incepe sa fiarba se va lasa si mai mult sirop si se va forma o spuma pe care o putem indeparta usor cu spumiera sau cu o lingura uscata. Fierbem cca 2 ore, pana cand cantitatea de sirop scade la jumatate iar daca luam cu o lingura putin sirop si lasam sa se raceasca, acesta nu va mai curge usor de pe lingura (picatura se tine de lingura, devine extrem de lipicioasa ) . Daca siropul este suficient legat oprim focul si acoperim cratita cu un prosop ( nu capac, sa nu se formeze condens ), pentru ca dulceata sa se lege si mai bine ( in acest timp visinele isi trag sirop, marindu-si volumul).

Cat timp sta dulceata la linistit (10-15 minute) pregatim borcanele: le spalam cu detergent, le limpezim bine si le uscam in cuptorul cu microunde (pana dispar complet picaturile de apa - 2-4 minute, in functie de numarul de borcane) sau in cuptorul aragazului (asezate pe un gratar sau tava - cca 20 minute ).

Cand dulceata este inca fierbinte umplem borcanele si le capsam cu capace noi, tinute in prealabil in apa clocotita pentru cateva minute. Inainte de capsare le stergem bine cu un servetel, dar avem grija sa fie inca fierbinti, pentru ca partea cauciucata sa adere mai bine de buza borcanului. Intoarcem borcanele cu capacele in jos, le acoperim cu prosoape sau o paturica si le lasam asa pana a doua zi sau pana cand dulceata se raceste complet.

Etichetam borcanele si pastram dulceata la loc uscat si racoros, pentru cativa ani.

Din cantitatile prezentate am obtinut 6 borcanele de 380 g. Cantitatea de zahar poate fi marita in functie de cat de dulce vreti sa fie dulceata. Eu o prefer mai acrisoara. La aceeasi cantitate de visine timpul de fierbere difera in functie de cantitatea de sirop lasata de acestea dar si de cantitatea de zahar folosita.