Fata cu piersici este numele unei picturi in ulei pe panza realizata de artistul rus Valentin Serov (1865-1911).

Lucrarea are dimensiunile de 91 cm x 85 cm si a fost finalizata in anul 1887, potrivit tretyakovgallery.ru. Este considerata, pe scara larga, nu doar cea mai reusita si cunoscuta lucrare a lui Serov, dar si o capodopera a picturii ruse.

In centrul imaginii se afla Vera Mamontova, fiica cea mare a lui Savva Mamontov, antreprenor de succes si patron al artelor rus. In jurul acesteia, pot fi observate detalii de interior, precum masa pe care se afla patru piersici, un cutit si cateva frunze de artar. Pe geamul din spatele personajului, se poate vedea vegetatia specifica unei gradini.

Camera in care se afla copilul este scaldata in lumina soarelui, ce pare sa dizolve contururile obiectelor. Vera este pictata in culori calde, spre diferenta de cele folosite pentru fundal. Pare nerabdatoare sa iasa afara pentru a se bucura de vremea insorita, dar, totodata, ascunde o urma de tristete si melancolie in privire. Acest din urma aspect pare sa dobandeasca o semnificatie aparte, avand in vedere ca Vera Mamontov avea sa moara la doar 32 de ani, din cauza unei pneumonii.

Serov a realizat capodopera pe domeniul Abramtevo, achizitionat in 1870 de Mamontov, zona cu o istorie aparte si cu relevanta pentru viata culturala din apropierea Moscovei.

In 1887, Fata cu piersici a obtinut primul loc in cadrul expozitiei Societatii moscovite a iubitorilor de arta.

In prezent, lucrarea lui Serov poate fi admirata la Galeria Tretiakov din Moscova. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Anda Badea) Sursa foto: tretyakovgallery.ru