Partidul aflat la putere in Azerbaidjan a obtinut majoritatea absoluta in parlament, conform rezultatelor anuntate luni la capatul alegerilor legislative care, potrivit opozitiei, au fost fraudate pentru a intari si mai mult controlul pe care il detine presedintele Ilham Aliev, relateaza AFP.

Partidul pro-prezidential Yeni Azerbaidjan (Noul Azerbaidjan) a castigat 65 din totalul de 125 de locuri din parlament, dupa numararea buletinelor de vot din 87% de circumscriptii electorale din aceasta tara din Caucaz bogata in petrol, a anuntat seful Comisiei Electorale Centrale, Mazahir Panahov.

Inainte de scrutin, formatiunile de opozitie au acuzat guvernul ca le-au impiedicat sa-si desfasoare campania, iar mai multe dintre ele au boicotat votul.

Alegerile au fost pe deplin fraudate, a declarat duminica seara opozantul Arif Gadjily, de la partidul Musavat, denuntand practicile de vot multiplu.

Confruntat cu nemultumirea populatiei din cauza incetinirii cresterii economice, presedintele Aliev si-a dorit, potrivit detractorilor sai, sa isi imbunatateasca imaginea organizand alegeri legislative anticipate pentru a inlocui vechea garda a regimului printr-o noua generatie.

Insa, potrivit opozitiei, aceste noi figuri sunt la randul lor fidele familiei Aliev care conduce tara. Ilham Aliev a ajuns la conducerea acestei foste republici sovietice urmandu-i in functie tatalui sau in 2003.

Sotia sa este vicepresedinte, iar fiul sau este considerat un potential succesor.

Misiunea de monitorizare electorala a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care a dispus de 350 de observatori in tara, urmeaza sa isi publice luni dupa-masa evaluarea asupra scrutinului.

Sub presedintia lui Aliev, niciun scrutin nu a fost considerat liber si transparent in Azerbaidjan. AGERPRES/(AS - autor: Ionut Mares, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian D darlat)