Circulatia vehiculelor in zona centrala a Iasiului a fost inchisa, miercuri, dupa ce mai mult de 150 de taximetristi au venit cu masinile in fata sediului Institutiei Prefectului, in semn de nemultumire fata de concurenta neloiala facuta de platformele de ride-sharing.

Timp de trei ore, circulatia a fost blocata din cauza protestului taximetristilor, in zona avand voie sa circule doar mijloacele de transport in comun.

Mircea Manolache, presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) a declarat jurnalistilor ca principala nemultumire a taximetristilor protestatari este legata de faptul ca platformele de ride-sharing practica evaziunea fiscala, iar autoritatile locale si centrale nu iau nicio masura.

La nivel national sunt 15.000 de utilizatori. Asta ar insemna aproape un milion de euro incasari zilnice. tim cu totii ca orice agent economic care actioneaza pe raza judetului sau a tarii este nevoit sa plateasca TVA, impozit pe profit, carte de munca si toate celelalte taxe care sunt prevazute in Ordonanta 49. Cu alte cuvinte, cam 60% din incasari ar trebui sa mearga in bugetul local, bugetul central. Sunt convins ca aceasta activitate de transport e sustinuta de cei care ar trebui sa ne reprezinte. N-as putea spune ca a ajuns pana la Cotroceni dar sunt convins ca guvernul si domnul Ludovic Orban stiu sigur ca aceasta toleranta aratata fata de activitatea de transport alternativ este practic protejata. La adresele facute COTAR si Camera Taximetristilor nu am primit niciun raspuns cu privire la o activitate in masa care sa verifice in fiecare zi acest transport alternativ. Toate institutiile statului pot face controale, astfel incat aceasta activitate sa intre pe o linie dreapta, iar noi sa beneficiem de taxe si impozite care sa repare infrastructura, care este la pamant, a declarat Mircea Manolache, presedinte COTAR. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: George Onea, editor online: Ady Ivascu)