O petitie semnata de aproximativ 2.000 de localnici din Ditrau si adresata brutariei care a angajat muncitori sri-lankezi a fost inaintata primarului comunei, Pusk sElem r, fiind solicitate, printre altele, sa se faca publice actele privind calificarea muncitorilor straini sau adeverintele lor medicale.

Primarul comunei Ditrau, Pusk sElem r, a precizat, miercuri, pentru AGERPRES, ca documentul este semnat de aproximativ 2.000 de persoane, toate fiind din comuna, si a fost depus de preotul capelan B r K roly si de aproximativ 25 de localnici, care au strans semnaturile.

In petitia mentionata, se cere angajatorului sa faca publice si sa prezinte reprezentantilor localnicilor copiile dupa actele cu privire la calificarea profesionala a celor doi angajati dintr-o terta tara, precum si sa prezinte Consiliului Local al comunei Ditrau actele personale si adeverintele medicale stabilite prin lege ale celor doi angajati dintr-o terta tara.

De asemenea, i se mai cere patronului brutariei sa nu angajeze forta de munca straina, in situatia in care somajul din comuna depaseste doua procente si sa contribuie astfel la prevenirea imigrarii tinerilor.

Totodata, in petitie se solicita angajatorului sa-si ceara scuze in mod public de la locuitorii din Ditrau pentru prejudicii aduse bunei sale reputatii, prin faptul ca a ales calea mass-media in loc sa rezolve problemele ivite pe plan local, de la preotul capelan care a acceptat rolul de mediator doar la cererea credinciosilor, in speranta unei solutii pasnice, insa, ulterior a fost stigmatizat ca urmare a stirilor mediatice si a continutului denaturat al acestora, de la fostii angajati, pe care i-a prejudiciat prin comportamentul sau ilegal.

In document i se mai cere patronului brutariei sa respecte Codul Muncii, dar si sa despagubeasca angajatii prejudiciati si jigniti, in mod retroactiv, pentru cinci ani.

De asemenea, i se solicita angajatorului sa respecte principiul statului de drept, democratia, libertatea de exprimare, libertatea religioasa, autodeterminarea, sa aiba in vedere si sa respecte in primul rand linistea, respectul de sine, interesele publice, cultul religios si traditiile locuitorilor din Ditrau.

Primarul Pusk sElem r a tinut sa puncteze ca el are rolul de mediator intre firma si oamenii care s-au revoltat impotriva firmei si ca petitia nu contine nimic care sa vizeze atributiile primarului.

In legatura cu atmosfera din comuna, primarul a spus ca este mult mai linistita.

Atmosfera este mult mai linistita decat ceea ce a fost intre miercuri si sambata (29 ianuarie - 1 februarie, n.r.), zilele acelea a fost foarte incinsa atmosfera. Dar acum oamenii au mai inteles ca nu sunt migranti, ca sunt muncitori. Bineinteles ca mai sunt care tot se revolta, a spus Pusk sElem r.

Legat de venirea celui de-al treilea muncitor din Sri Lanka, spune ca nu a primit nici un semnal negativ si a tinut sa puncteze ca muncitorii sri-lankezi stau la Gheorgheni si ca nu stie daca sunt locuitori din Ditrau care sa-i fi vazut pe acestia altundeva decat la televizor.

Directoarea brutariei din Ditrau, K ll Katalin, a declarat, pentru AGERPRES, ca petitia nu a ajuns inca la firma si ca i se pare normal ca cineva sa o aduca sau sa o trimita la sediu, nu sa afle din presa despre continutul ei.

Noi nu am fost anuntati, am aflat din presa ca a fost depusa de niste localnici, am auzit duminica ca vor sa o depuna si este gata, dar nu stiam cui va fi predata. Am vazut continutul (in presa n.r.) si asteptam sa ne anunte si pe noi. Noi credem ca asa ar fi corect, ca petitia sa fie adusa la sediul nostru sau sa fie trimisa. Nu stiu ce legatura are primarul cu firma noastra, nu intelegem, chiar daca el este mediator. Daca ne este adresata, cred ca ar trebui sa vina cineva, reprezentantii locuitorilor care au semnat sau cine a strans semnaturile, atunci sa vina la noi si sa ne predea personal, cu semnatura, a afirmat K ll Katalin.

Aceasta a spus ca firma va raspunde oficial atunci cand va primi petitia, dar a tinut sa puncteze ca nu va cere scuze localnicilor, pentru ca nu a facut nimic rau.

Nici intr-un caz nu vom cere scuze de la localnici, pentru ca noi credem si suntem convinsi ca nu am facut niciun rau. Angajatii nostri nu mai locuiesc in Ditrau, e foarte important. Nu au pentru ce sa-i deranjeze, ei sunt in Ditrau doar in timpul de lucru. Nu stim din ce cauza inca ii deranjeaza, a precizat K ll Katalin.

Despre solicitarea de a face publice diplomele si actele medicale ale sri-lankezilor, directoarea firmei a spus ca nu va face acest lucru, intrucat este vorba de documente personale, care au fost verificate de institutiile cu atributii in domeniu.

Actele lor au fost verificate, au diplome, care sunt acte personale. Cum nu a cerut de la mine nimeni diploma de la brutarul ungur sau de la brutarul roman, atunci de ce cere actele lor? Sunt documente personale, a spus aceasta.

Referitor la solicitarea de a nu angaja forta de munca straina, in situatia in care somajul din comuna depaseste doua procente, K ll Katalin a spus ca are nevoie de muncitori calificati si ca, in doua luni de zile de cand a anuntat existenta a trei posturi vacante, niciun localnic nu a venit sa se angajeze.

Pentru mine degeaba vine de la somaj (AJOFM n.r.) o persoana care nici nu are diploma sau calificare, care a fost asistent nu stiu unde sau a lucrat la padure si apoi sa vina la mine ca brutar. (...) Sunt trei posturi vacante anuntate la AJOFM de doua luni si nu a venit nimeni. Directorul de la AJOFM mi-a explicat ca momentan exista in tot judetul un brutar in Toplita, care are 61 ani. (...) Nici macar un localnic nu a venit la noi ca vrea sa se angajeze, a mai spus K ll Katalin.

Ea a mai adaugat, referitor la faptul ca petitia facuta publica este scrisa in limba maghiara, ca suntem totusi in Romania si a punctat ca raspunsul oficial va fi in romana, dar va fi tradus si in maghiara, pentru ca toata lumea sa inteleaga.

Angajarea a doi muncitori sri-lankezi la brutaria din Ditrau, cea mai mare din zona Gheorgheni, a starnit nemultumirea unei parti a locuitorilor, care au spus ca le e teama ca in comuna vor veni multi migranti, care sa le impuna propria cultura si sa le puna in pericol siguranta.

Doi proprietari de locuinte unde au fost cazati muncitorii sri-lankezi au primit amenintari de la localnici, astfel incat patronii fabricii de paine au decis sa ii mute pe acestia la Gheorgheni.

De asemenea, a fost creat un grup pe Facebook, care poarta numele Migr ns mentes ditrot akarunk (Vrem un Ditrau fara migranti), in care au fost postate mai multe mesaje impotriva celor doi.

Situatia in comuna a devenit tensionata, iar pe 29 ianuarie, aproximativ 200 de localnici, in frunte cu preotul capelan romano-catolic, B r K roly, s-au adunat pentru a cere, in sedinta Consiliului Local, discutarea acestei probleme.

Intrucat chestiunea nu era pe ordinea de zi, iar sala de sedinte era neincapatoare, s-a luat decizia sa se ia in discutie aceste nemultumiri la o adunare populara.

Ulterior, in cadrul forumului, oamenii au spus ca, de fapt, sunt nemultumiti de patronul brutariei, pentru ca nu ofera conditii corespunzatoare de munca, nu acorda salarii decente si se poarta urat cu angajatii.

Cazul a ajuns in atentia IPJ Harghita, care a deschis un dosar penal in rem pentru infractiunile de incitare la ura sau discriminare, dar si a Avocatului Poporului si a onsiliului National pentru Combaterea Discriminarii. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina tefan, editor: Oana Popescu, editor online: Ady Ivascu) Citeste si: Cazul Ditrau/ IPJ Harghita a deschis dosar penal in rem pentru incitare la ura sau discriminare