Rusia a acuzat miercuri Turcia de nerespectarea intelegerilor privind Siria si de agravarea situatiei la Idlib, unde fortele siriene au inregistrat succese in campania impotriva ultimului bastion al insurgentilor, informeaza Reuters.

Ofensiva a alimentat violentele in nord-vestul Siriei, la frontiera cu Turcia, si a obligat mii de civili sa fuga. In acelasi timp, fortele siriene au provocat pierderi - 13 morti in ultimele 10 zile - efectivelor turce desfasurate in regiune.

Atat Kremlinul, cat si ministerul apararii si ministerul de externe de la Moscova au acuzat Ankara de rea-credinta.

Presedintia rusa a sustinut ca partea turca nu si-a onorat promisiunea de a-i neutraliza pe militantii din Idlib; ministerul de externe a reamintit ca guvernul de la Damasc nu si-a dat acordul pentru interventia armatei turce, iar ministerul apararii a apreciat ca militarii turci agraveaza mult situatia de pe teren.

Ministerul de externe al Rusiei l-a contrazis explicit pe presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care afirmase ca fortele ruse si militiile sustinute de Iran ataca permanent civilii, comit masacre si varsari de sange.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a sustinut ca Rusia respecta in continuare intelegerile cu Turcia, insa considera inacceptabile atacurile militantilor din Idlib, contrare acordurilor respective.

Moscova si Ankara au convenit in 2018 sa creeze in provincia Idlib o zona demilitarizata. Reuters apreciaza ca seria de declaratii de la Moscova arata in ce masura sunt tensionate relatiile bilaterale dintre Rusia - sustinatoare a guvernului de la Damasc - si Turcia, care ii sprijina pe rebelii sirieni. AGERPRES/(AS - autor: Marius Hosu, editor online: Gabriela Badea) Cititi si: * Damascul il acuza pe Erdogan ca este deconectat de realitate, dupa amenintarile la adresa Siriei