Fosta ambasadoare a SUA in Ucraina - a carei rechemare de la post a fost evocata in cursul procesului de destituire a presedintelui Donald Trump - a apreciat miercuri ca politica externa a Washingtonului este amorala, potrivit France Presse.

Marie Yovanovitch a facut aceasta afirmatie intr-un discurs rostit la Universitatea Georgetown, unde a primit un premiu care i-a fost decernat de Institutul de diplomatie al acestei celebre institutii din Washington.

La ora actuala, Departamentul de Stat are o problema, a apreciat ea. Principalii sai lideri sunt lipsiti de viziune politica, de claritate morala si de capacitate de conducere, considera diplomata.

Cinstit vorbind, o politica externa amorala, jucand pe lipsa de claritate, care inlocuieste increderea prin amenintari, insa frica si confuzia nu pot functiona pe termen lung, a spus Yovanovitch.

Ea a indemnat Departamentul de Stat sa dezvolte o relatie mai stransa cu Congresul, sa ofere o mai buna pregatire diplomatilor si sa ia in serios necesitatea de a combate dezinformarea.

Premiul Trainor, acordat Mariei Yovanovitch, a fost decernat in trecut unor personalitati precum secretarul de stat american Madeleine Albright sau secretarul general al ONU, Kofi Annan.

Acesta este atribuit unui american sau unui strain care s-a distins in conduita diplomatica, potrivit Universitatii Georgetown.

Canadianca prin nastere, inainte de a servi la post in Ucraina, Marie Yovanovitch a fost ambasadoare a SUA in Armenia si in Kirgizstan.

Inainte de a fi rechemata de la Kiev, Yovanovitch a fost criticata in 2019 de catre Donald Trump in cadrul unei convorbiri telefonice cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ulterior, fosta ambasadoare a depus marturie impotriva lui Trump in Camera Reprezentantilor in cadrul dezbaterilor care au culminat cu punerea sub acuzare (impeachment) a presedintelui.

Rivalii democrati ai lui Donald Trump l-au acuzat ca a exercitat presiuni impotriva Ucrainei pentru a obtine informatii compromitatoare despre fostul vicepresedinte democrat Joe Biden, actual candidat la alegerile primare ale Partidului Democrat in vederea prezidentialelor din SUA. O acuzatie categoric respinsa de catre Trump si de catre tabara republicana. Intre timp, Donald Trump a fost achitat in procesul desfasurat in Senat, dominat de republicani. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian D darlat)