Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri o rezolutie prin care cere o incetare a focului durabila in Libia si condamna recenta intensificare a violentelor, transmit dpa si AFP.

Textul rezolutiei, redactat de Marea Britanie, a fost adoptat cu 14 voturi din 15. Rusia s-a abtinut de la vot.

Rezolutia sustine rezultatele summitului din 19 ianuarie de la Berlin cu privire la Libia, la care lideri internationali s-au angajat sa mentina embargoul asupra armelor, sa faciliteze un proces de pace si sa puna capat interventiei si sprijinului militar externe pentru factiunile beligerante.

Textul mai cheama la continuarea negocierilor intre factiuni la Geneva, sub auspiciile ONU, dupa o prima runda incheiata sambata fara un acord de incetare a focului.

Ministrul de externe german Heiko Maas a declarat ca adoptarea rezolutiei este un mare pas pe calea gasirii unei solutii la conflictul libian ce dureaza de 9 ani. Rezultatele conferintei de la Berlin sunt acum constrangatoare pentru toate partile, a subliniat el intr-un comunicat.

Rusia, care s-a abtinut de la vot, a acuzat graba cu care a fost redactata rezolutia si lipsa unui consimtamant clar exprimat al partilor libiene.

Avem indoieli serioase ca, in forma in care a fost redactata, rezolutia va contribui la orice fel de solutie, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia.

Marea Britanie a ales sa pastreze in text mentionarea preocuparii (Consiliului) in fata implicarii crescande de mercenari in Libia, formulare care a facut saptamana trecuta obiectul unui blocaj in negocieri, Moscova cerand inlocuirea termenului mercenari cu luptatori teroristi straini.

Responsabili americani au acuzat Moscova ca a desfasurat mercenari in Libia in sprijinul fortelor maresalului Haftar, care intreprinde din aprilie o ofensiva asupra capitalei Tripoli, sediul Guvernului de uniune nationala (GNA), condus de Fayez al-Sarraj si recunoscut de ONU.

Miercuri, ONU a informat ca avioane care transportau personal al Natiunilor Unite nu a primit permisiunea de a ateriza in Libia din partea fortelor maresalului Haftar in ultimele saptamani. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian D darlat)