Un grup de 13 artisti straini si romani au realizat o expozitie fotografica intitulata Discover Bihor, cu imagini surprinse in tabara internationala de fotografie din toamna anului 2019.

Cele 52 de fotografii au fost expuse, incepand de joi pentru doua saptamani, pe holurile Filarmonicii de Stat din Oradea. Lucrarile au fost realizate, in perioada 29 septembrie - 6 octombrie 2019, de noua artisti fotografi straini si patru din Romania, in cadrul taberei internationale de fotografie, sustinuta si de Consiliul Judetean.

Pentru mine, tabara internationala a fost un prilej de a vedea locuri noi si locuri vechi cu ochi noi. Mi-au placut foarte mult casa muzeala din Galospetreu, Pestera Meziad, atelierele olarilor, cuptoarele de paine traditionale slovace, cascada de la Vadu Crisului, traditiile din Salacea si Diosigul cu vechile sale pivnite. Bihorul are o mare varietate de atractii, si etnografie, si peisaje, si pesteri, si oameni cu mestesuguri. Toti participantii in tabara s-au simtit bine pentru ca a fost ceva diferit, deoarece ei nu au mai fotografiat asa ceva, a declarat, pentru AGERPRES, artista Adela Rusu.

Participanti la tabara au fost: Marcel van Balken (cel mai premiat fotograf din Olanda), Vinod Chauhan (cel mai premiat fotograf in 2018 din India), Steven Yee Pui Chung (profesor de fotografie la Universitatea din Singapore), Harry Woo (de 30 de ani presedintele Asociatiei de Fotografie din Malaysia), Michele Macinai (cel mai bun fotograf in 2018 din Italia), Cezary Dubiel (cel mai premiat artist din Polonia),Borislav Milovanovic si Zoran Stojiljkovic (Serbia), Petar Sabol (cel mai tanar maestru al fotografiei din lume din Croatia).

Din tara au fost prezenti Balasi Csaba (singurul maestru FIAP din Romania), Nagy Lajos (cel mai premiat fotograf din Romania, impeuna cu gazdele oradene Adela Rusu, membru al Global Photographic Union (GPU) si Ovi D. Pop, multiplu premiat international, organizatorul taberei.

Potrivit lui Ovi D. Pop, dupa Oradea, expozitia Discover Bihor va fi itinerata, pentru inceput, in Serbia. asa cum si-au manifestat intentia oaspetii din aceasta tara.

Initiativa Discover Bihor a fost excelenta. Noi am reusit sa descoperim acest judet cu ajutorul acestor artisti fotografi recunoscuti pe plan international. Nu numai ideea organizatorilor a fost una excelenta, dar si sustinerea sponsorului principal, respectiv Consiliul Judetean. Este fantastic! Bihorul se aseaza printre putinele consilii judetene care sprijina si intr-adevar vor sa-si promoveze judetul. Asta este deosebit! i daca aceste fotografii, realizate de artisti din sapte tari straine, vor ajunge pe simezele din strainatate, atunci si-a atins scopul, a declarat, pentru AGERPRES, maestrul Balasi Csaba, din Miercurea Ciuc, prezent la vernisaj.

Artistul fotograf Balasi Csaba este singurul detinator din Romania al distinctiei Master FIAP, cea mai inalta distinctie a Federatiei Internationale de Arta Fotografica (FIAP).

Editia de anul trecut a expozitiei, prima de acest fel, a fost itinerata in India, Polonia si Slovacia.

Tabara Internationala de Fotografie a fost organizata de International Union of Photographers (IUP) si Varadinum Foto Club Oradea Romania, in parteneriat cu Agentia de Management al Destinatiei Bihor si Consiliul Judetean Bihor. AGERPRES / (A - autor: Eugenia Pasca, editor: Marius Fratila, editor online: Gabriela Badea)