Parchetul din Siena, Toscana, a cerut joi o sentinta de patru ani si doua luni de inchisoare pentru fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi, acuzat de influentarea unui martor, relateaza media, preluate de AFP.

Procesul, asa-numit Ruby-ter, este un alt capitol din scandalul Rubygate si al petrecerilor bunga-bunga pe care Silvio Berlusconi, acum in varsta de 83 de ani, le organiza in luxoasa sa vila din imprejurimile orasului Milano.

In virtutea legii italiene, tribunalul din orasul unde a fost efectuat primul virament pentru cumpararea unui martor favorabil devine cel in care se judeca dosarul, in cazul de fata Siena, dar Berlusconi este judecat pentru fapte similare la Milano, Roma sau Torino.

In cazul de la Siena, el este acuzat ca a platit un pianist din acest oras, Danilo Mariani, pentru ca acesta sa depuna o marturie falsa privind petrecerile bunga-bunga la care participa in calitate de muzician.

Parchetul a cerut o pedeapsa de patru ani si sase luni pentru Mariani.

Primul proces Rubygate, dupa numele tinerei marocane Karima El-Mahroug, zisa Ruby, i-a adus lui Berlusconi o condamnare in prima instanta, in iunie 2013, de sapte ani de inchisoare pentru prostituarea unei minore si abuz de putere.

Magnatul media a fost insa in cele din urma achitat definitiv in acest dosar in martie 2015, de catre Curtea de casatie.

Procesul Ruby-bis i-a vizat pe doi apropiati ai lui Silvio Berlusconi acuzati ca i-au furnizat prostituate tinere pentru petreceri, condamnati in apel la 4 ani si sapte luni de inchisoare primul si 2 ani si zece luni al doilea.

Procesul Ruby-ter vizeaza la modul general viramentele facute de Silvio Berlusconi catre diverse persoane, tinere si muzicieni care au participat la aceste petreceri, in schimbul tacerii lor.

Potrivit parchetului, bunavointa acestor femei l-a costat pe Silvio Berlusconi zece milioane de euro intre 2011 si 2015, dintre care sapte numai Ruby, care era minora cand a participat la faimoasele petreceri. Ar fi vorba de bani lichizi, cadouri, masini, punerea la dispozitie a unor locuinte, plata de facturi si cheltuieli medicale. AGERPRES/(AS - autor: Florin tefan, editor: Adriana Matcovschi, editor online: Simona Arustei)