Alteta Sa Hans-Adam al II-lea Principele Suveran de Liechtenstein s-a nascut la 14 februarie 1945. Este fiul cel mare al Principelui Franz Josef al II-lea de Liechtenstein si al Principesei Gina, potrivit https://www.fuerstenhaus.li/.

A crescut, impreuna cu sora sa si cei trei frati la Castelul Vaduz. A urmat scoala primara din localitate si a fost membru al echipei de cercetasi. In 1956, a intrat la coala Schottengymnasium din Viena, unde studiase si tatal sau. In 1960 s-a transferat la liceul din Zuoz (Elvetia), pe care l-a absolvit in 1965. A lucrat apoi ca stagiar la o banca din Londra. Alaturi de germana, limba sa nativa, Alteta Sa Hans-Adam al II-lea mai vorbeste limbile franceza si engleza.

Principele Hans-Adam al II-lea a absolvit cursurile de Afaceri si Economie la Universitatea St. Gallen, Elvetia.

La 30 iulie 1967, s-a casatorit cu contesa Marie Kinsky von Wchinitz und Tettau (nascuta la 14 aprilie 1940, la Praga). Cuplul princiar are patru copii: printul mostenitor Alois (nascut la 11 iunie 1968); printul Maximilian (nascut la 16 mai 1969); printul Constantin (nascut la 15 martie 1972) si printesa Tatjana (nascuta la 10 aprilie 1973).

Principele Franz Josef al II-lea l-a insarcinat, in 1970, pe fiul sau cel mare cu reorganizarea administrarii tuturor bunurilor care apartin Casei Princiare. Astfel, toate bunurile personale ale Principelui au fost consolidate in cadrul Fondurilor Princiare.

Cu ocazia implinirii a 45 de ani de domnie (1984), Principele Franz Josef al II-lea l-a numit pe Hans-Adam al II-lea, reprezentantul sau permanent, conform articolului 13bis din Constitutie. La 13 noiembrie 1989, dupa moartea tatalui sau, Principele Hans-Adam al II-lea a preluat regenta. Acesta promovase si anterior, o politica externa independenta pentru Liechtenstein. Sub domnia sa, Liechtenstein a devenit membru al ONU (1990) si al Spatiului Economic European (1995).

Noul statut al Casei Princiare a fost adoptat in 1993, la initiativa Principelui Suveran Hans-Adam al II-lea, care confera acesteia temeiul pentru rezolvarea tuturor problemelor din cadrul familiei princiare si pentru asigurarea autonomiei Casei Princiare. A fost pastrat dreptul de succesiune la tron al mostenitorilor pe linie masculina.

In urma referendumului privind prerogativele constitutionale ale monarhiei organizat in 2003, 64% dintre alegatori s-au pronuntat in favoarea propunerii Casei Princiare, respectiv de a da dreptul Principelui Suveran sa numeasca si sa demita guvernul.

La 15 august 2004, conform articolului 13bis din Constitutie, Principele Hans-Adam al II-lea a cedat fiului sau, printul mostenitor Alois, prerogativele executive ale drepturilor sale constitutionale. eful statului ramane in continuare Alteta Sa Principele Hans-Adam II, potrivit https://lisd.princeton.edu/.

In 2009, a fost publicata cartea scrisa de Principele Suveran Hans-Adam al II-lea, The State in the Third Millennium.

Principatul Liechtenstein, cu o suprafata de 160,5 km patrati si cca. 37.000 de locuitori, este situat in vestul Europei intre Elvetia si Austria. Principatul Liechtenstein este a patra cea mai mica tara a Europei (dupa Vatican, Monaco si San Marino). AGERPRES/(Documentare - Andreea Onogea, Irina Andreea Cristea; editor: Liviu Tatu, editor online: Adrian D darlat)