eful statului german a criticat vineri egoismul national propagat, in opinia sa, de administratia americana actuala, estimand ca el contribuie la relansarea competitiei intre marile puteri si face lumea mai putin sigura, informeaza AFP.

Principalul nostru aliat, SUA, refuza sub administratia actuala chiar si ideea unei comunitati internationale, a denuntat Frank-Walter Steinmeier intr-un discurs sustinut in deschiderea Conferintei de Securitate de la Munchen, mare reuniune internationala asupra problemelor apararii. arile sunt invitate sa-si puna propriile interese deasupra celor ale tuturor celorlalti, Great again chiar si in detrimentul vecinilor si partenerilor, a subliniat Steinmeier, cu referire la sloganul presedintelui american Donald Trump Make America Great Again (Sa facem America mareata din nou).

Astazi suntem martorii unei dinamici tot mai distrugatoare a politicii mondiale, a estimat presedintele german, care nu are putere executiva, insa a carui voce este ascultata pentru ca incarneaza constiinta morala a Germaniei.

An dupa an, ne indepartam de obiectivul unei cooperari internationale menita sa creeze o lume pasnica. Ideea unei competitii intre marile puteri (...) impregneaza realitatea de pe toata planeta, si-a exprimat presedintele german regretul.

Germania, care pentru apararea sa conteaza dupa sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial mai ales pe umbrela militara americana, este ingrijorata si paralizata de replierea americana accelerata dupa instalarea la putere a lui Donald Trump.

Presedintele american nu a incetat sa acuze Germania, prima economie europeana, ca nu a cheltuit suficient in sectorul militar, in pofida confortabilelor excedente bugetare, si ca paraziteaza armata americana.

AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Sorin Popescu, editor online: Irina Giurgiu)