O serie de raiduri ale coalitiei militare impotriva rebelilor din Yemen, conduse de Arabia Saudita si de Emiratele Arabe Unite (EAU), au ucis cel putin 31 de civili sambata in Yemen, a doua zi dupa prabusirea unui avion de lupta saudit, informeaza France 24.

Cel putin 31 de civili au fost ucisi si alti 12 raniti in urma acestor raiduri.

Rebelii yemeniti houthi au afirmat ca au doborat avionul saudit de tip Tornado cu ajutorul unei rachete perfectionate sol-aer. Coalitia nu a precizat cauzele prabusirii si nici soarta echipajului.

O astfel de prabusire este rara de la inceputul conflictului in Yemen in 2014, unde coalitia ai carei sustinatori principali sunt Arabia Saudita si EAU intervine din 2015 pentru a sustine puterea in fata rebelilor care controleaza regiuni din nordul si vestul tarii, precum si capitala Sanaa.

Vineri seara, un aparat Tornado, apartinand fortelor saudite, s-a prabusit in provincia yemenita Jawf (nord) in cursul unei misiuni de sustinere aeriana a fortelor guvernamentale, a spus purtatorul de cuvant al coalitiei, sauditul Turki al-Maliki, citat de agentia SPA, fara alte precizari.

Dupa prabusire, canalul de televiziune Al-Massirah, organul rebelilor, a transmis despre mai multe lovituri ale coalitiei militare la Al-Nayjah, o regiune controlata de rebeli la Jawf, unde locuitorii erau adunati in jurul avionului doborat. Rebelii au informat despre numerosi morti, intre care femei si copii.

Intr-un comunicat, coalitia condusa de Riad a admis posibilitatea unor daune colaterale in cursul unei operatiuni de cautare si salvare la locul prabusirii. Aviatia este un atu crucial al coalitiei in acest conflict. AGERPRES/(AS-editor:Lilia Traci, editor online: Alexandru Cojocaru)