Fortele israeliene au desfasurat intariri la Ierusalim si in Cisiordania ocupata cu ocazia traditionalei rugaciuni de vineri a musulmanilor, la o zi dupa atacuri si confruntari sangeroase, informeaza AFP.

Scopul este sporirea securitatii pentru a raspunde la toate incidentele care s-ar produce in Orasul Vechi (din Ierusalim) dupa rugaciunea de vineri, a declarat pentru agentia franceza de presa Micky Rosentfeld, purtator de cuvant al politiei israeliene.

O masina a intrat in plin joi intr-un grup de militari israelieni la Ierusalim ranind zece dintre acestia, iar trei persoane, intre care doi palestinieni, si-au pierdut viata in confruntari in Cisiordania si la Ierusalim.

Armata israeliana a anuntat de asemenea ca a luat masuri sporite de securitate in Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

Suspectul in atacul cu masina, retinut in joi, ramane in arest si este in continuare interogat, a adaugat purtatorul de cuvant citat.

Aceasta recrudescenta a violentelor survine la mai bine de o saptamana dupa ce presedintele american Donald Trump a prezentat la Washington planul sau de reglementare a conflictului israeliano-palestinian, respins de catre palestinieni.

Zeci de mii de credinciosi sunt asteptati vineri pe Esplanada Moscheilor - al treilea loc sfant din islam, venerat de asemenea de evrei ca loc sacru, aceasta fiind situata in Ierusalimul de Est, sector palestinian al orasului ocupat din 1967 si anexat ulterior de catre Israel.

Proiectul american prevede ca Ierusalimul este capitala statului Israel, anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania ocupata, in special Valea Iordanului, si crearea unui stat palestinian demilitarizat in baza a ceea ce ar mai ramane din Cisiordania si Fasia Gaza.

Planul lui Trump a fost respins de presedintele palestinian Mahmoud Abbas, care i-a chemat pe palestinieni sa iasa in strada pentru a protesta impotriva proiectului.

Abbas are o responsabilitate pentru aceste violente, a declarat joi Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump si artizan al planului american.

Kushner a permis Israelului sa mearga mai departe cu anexarea si colonizarea, a reactionat vineri intr-o postare pe Twitter Saeb Erekat, secretarul general al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

El il acuza pe presedintele Abbas pentru ca pentru oameni ca el simpla noastra existenta si drepturile noastre sunt o problema, noteaza Erekat in acelasi mesaj. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Ionut Mares, editor online: Anda Badea)