Romania va deveni oficial prima tara din lume care va implementa Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevazatoare sau cu alte dizabilitati, informeaza Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Potrivit sursei citate, in cursul saptamanii viitoare, va fi semnat protocolul de colaborare intre Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania si Asociatia Alfabetul Scripor, care prevede implementarea la nivel national a acestui tip de alfabet.

Alfabetul Scripor este un limbaj universal, iar simbolurile culorilor pot fi usor recunoscute in orice pozitie. Acest alfabet inovator este compus din doar 10 elemente tactilo-grafice si poate fi invatat de oricine.

Acesta foloseste atat forme geometrice bidimensionale, cat si un sistem simplu de puncte, astfel incat utilizatorul poate avea doua moduri de obtinere a informatiilor prin atingere.

Ministrul demis al Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie, s-a intalnit joi cu inventatorul Alfabetului Tactil al Culorilor, Paul Tudor Scripor.

Discutiile s-au axat pe multitudinea de avantaje directe de care persoanele nevazatoare sau cu alte dizabilitati, precum tulburari de spectru autist sau Sindrom Down, vor putea beneficia dupa implementarea acestui alfabet tactil al culorilor. Acesta ofera solutii concrete si le va permite acestora accesul la educatie incluziva in mod complet, gratuit si voluntar, precizeaza MEC.

Inventia care ii poarta numele, Alfabetul Scripor, a fost premiata la Salonul de Inventii si Inovatii de la Geneva cu Medalia de Aur la categoria Educatie, Cultura si Arta si a primit Premiul Special al Asociatiei Inventatorilor din Germania. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Georgiana Tanasescu, editor online: Andreea Lazaroiu)