Prajitura „Felie de lapte"
Consider ca prajitura „Felie de lapte” este preferata tuturor copiilor, nu numai ai mei, deoarece, orice copil a cumparat-o pana acum din comert, invelita intr-un ambalaj, dar dupa parere mea, reclama de la televizor le dadea acestor prajituri un „rating” considerabil, pretul lor fiind nici ieftin, dar nici scump.
Copiii mei ma roaga de fiecare data sa le fac aceasta prajitura ca desert, chiar daca eu nu prea am timp sau sunt obosita, ma straduiesc, pentru ca ii iubesc foarte mult si stiu in acelasi timp ca le place aceasta prajitura cu continut ridicat de lapte.
Sotul meu s-a cam plictisit de aceasta prajitura pentru ca nu este invelita in vreo crema, dar stie ca copiilor le place si nu se impune in fata lor, de aceea incerc sa improvizez pentru el, punand crema de ciocolata sau alte creme pentru a-i schimba un pic gustul si aspectul, copii ramanand sa manance prajitura cea simpla.
Aceasta prajitura o puteti face acasa foarte usor, intr-un timp foarte scurt, doar durata pana o tineti ceva timp la rece poate fi un pic semnificativa, dar nu va speriati, cand considerati ca prajitura este gata, o puteti gusta, impartind cu ceilalti din familia dumneavoastra.
Ingrediente pentru blat:
- 5 oua
- 100 g zahar
- 50 ml ulei
- 50 ml lapte
- 90 g faina
- 40 g cacao neagra
- 5 g praf de copt
- 1 praf de sare
Ingrediente pentru crema:
- 260 ml lapte
- 2 lingurite amidon
- 100 g zahar
- 5 g gelatina granulata
- 30 ml apa rece
- 200 ml smantana pentru frisca
- 250 g mascarpone
- 1 lingurita extract de vanilie
Modul de preparare al acestei prajituri este urmatorul:
1. Pentru blat:
- Mixati galbenusurile cu zaharul adaugat treptat, pana isi dubleaza volumul si zaharul se topeste, apoi adaugati uleiul, putin cate putin, iar apoi laptele.
- Amestecati faina cu cacao si praful de copt si cerneti-le peste galbenusuri. Amestecati usor cu spatula, de jos in sus, mixati albusurile cu un praf de sare pana obtineti o bezea si adaugati-le apoi treptat in compozitia de aluat, amestecand usot cu spatula de jos in sus.
- Tapetati tava cu hartie de copt si coaceti blatul la o temeratura de 180 de grade C, aproximativ 10 minute.
- Scoateti tava din cuptor si lasati blatul sa se raceasca, apoi taieti-l pe jumatate, obtinand doua foi.
2. Pentru Crema:
- Puneti gelatina in apa rece si lasati-o sa se hidrateze, apoi puneti intr-o craticioara zaharul cu amidonul, amestecand usor cu un tel si puneti laptele putin cate putin.
- Puneti craticioara pe foc, amestecand in continuu, pana incepe sa fiarba si sa se ingroase putin. Opriti focul si cand se racoreste putin, adaugati gelatina si amestecati pana se topeste.
- Mutati crema de lapte intr-un caston si acoperiti cu folie alimentara si lasati sa se raceasca.
- Mixati smantana pentru frisca pana incepe sa se intareasca, apoi adaugati mascarpone si mixati in continuare. Adaugati crema de lapte racita si vanilia si amestecati totul bine.
- Puneti crema la frigider 10-15 minute.
3. Asamblare: Intr-o tava puneti prima foaie de blat, adaugati crema si nivelati bine, apoi puneti al doilea blat peste crema si lasati prajitura la rece 2-3 ore.
Dupa toate acestea puteti portiona prajitura in ce forme doriti, mai mici sau mai mari.
Ati mai cumpara aceasta prajitura din comert in loc s-o pregatiti acasa?