Cu 2-3 luni in urma am racit, tin minte ca din cauza curentului care „m-a tras” pe tren, deoarece trenul era unu de tip vechiul personal si intra foarte mult aer pe la ferestre.

Raceala s-a resimtit abia cu o zi dupa, nu mai puteam face nimic, imi curgea nasul si ramaneam intepenit in pat, din aceasta cauza l-am pus pe unchiul meu sa-mi cumpere niste medicamente. Mi-a cumparat niste antibiotiotice, de tip antihistaminic. Degeaba, nici efectul „placebo” nu se simtea. De aceea, am rugat-o pe matusa mea sa-mi faca un ceai. M-a intrebat daca vreau ceai de tei, pentru ca acesta actioneaza cel mai bine asupra racelii si am spus ca da, sunt de acord. Am baut ceaiul, chiar fara indulcitori, ma simteam un pic mai bine. Ulterior m-a intrebat daca vreau supa de pui, pentru ca o terminase de facut, taiteii facuti de ea, acasa, adoream tot timpul sa mananc aceasta supa, i-am spus ca da. Mi-a adus supa, era foarte fierbinte, am lasat-o 5 minute si am inceput sa mananc, efectul de dupa aceasta supa fiind mult mai mare decat cea a ceaiului. I-am multumit, ea spunand ca nu trebuie sa-I multumesc, doar sa ma vada ca sunt bine, ceea ce mi-a dat un impuls pozitiv. In acele zile, m-am odihnit cat se poate de bine si mi-a trecut aceasta raceala.

Raceala nu se poate vindeca, doar ameliora simptomele acesteia, dupa urmatoarele cateva sfaturi:

Consumati ceai si cat mai multe lichide – un ceai cald poate sa va ajute in cazul in care sunteti racit, dar de asemenea este bine sa consumati si alte lichide, cu exceptia alcool-ului, care pot duce la deshidratarea si pot agrava probleme. In aceasta categorie a deshidratarii face parte si fumatul, de aceea nu este bine sa fumati in aceasta perioada.

Calmati durerile de gat – O gargara cu apa amestecata cu sare sau lamaie si miere pot calma gatul inflamat si pot ameliora tusea

Reglati temperatura si umiditaea camerei – In perioada racelii, camera trebuie sa fie calda, dar nu supraincalzita, in acest timp daca aerul este uscat il puteti umidifica cu ajutorul unui umidificator calmandu-va astfel tusea. Curatati periodic acest umidificator pentru a evita contaminarea cu bacterii sau mucegai.

Odihiti-va – In cazul in care aveti febra, tusiti sau medicamentele va provoaca somnolenta nu mergeti la serviciu. Veti putea, in acest fel, posibilitatea sa va odihniti si, in acelasi timp, nu veti transimite boala celor din jur. Purtati o masca daca lucrati sau traiti alaturi de o persoana cu sistem imnuitar slabit.

Folositi picaturile de nas sau creion nazal – Pentru a amelioracongestia nazala, incercati picaturile cu ser ficiologic sau creionul nazal pe care le puteti cumpara fara reteta, sunt eficiente, sigure si nu irita mucoasa nazala, nici chiar la copii.

Incercati supa de pui – Conform unui studiu, supa de pui, calmeaza simptomele racelii si gripei in 2 moduri. In primul rand, supa se comporta ca un agent antiinflamator inhiband miscarea neutrofilelor – celule ale sistemului imunitar care participa la reactia antiinflamatoare a organismului, In al doilea rand, supa de pui grabeste eliminiarea mucusului din nas, grabind astfel decongestia si perioada de timp in care virusul st ain contact cu mucoasele nazale.

Se recomanda sa apelati la ajutorul medicului daca nu va insanatositi.

Voi ce metode folositi pentru a ameliora raceala?