Anemia - lipsa de sange
Dieta joaca un rol foarte important, deoarece alimentele contin nutrientii necesari pentru producerea de celule in sange. Cei mai importanti dintre nustrienti sunt: fierul, proteinele, vitamina B12 si folatii si acidul folic.
Lastarii de lucerna contin aproape 1 mg de fier la 100g, aproximativ aceeasi cantitate pe care o contine carnea de vita. Lucerna ofera de asemenea vitamina C, care faciliteaza absorbtia fierului. Efectul general al lucernei este antianemic si tonic.
Vitaminele B1, B2, B6, C, E si cuprul sunt de asemenea nutrienti necesari pentru producerea de sange.
Cauzele anemiei sunt urmatoarele:
- Productia insuficienta de sange: eritrocitele (celulele rosii) traiesc aproximativ 100 de zile, iar maduva spinarii produce incontinuu noi celule de sange. Pentru aceasta, maduva are nevoie de fier, proteine, acid folic si diverse vitamine. Nutrientul cel mai greu de gasit este fierul, iar anemia produsa in aceste imprejurari se numeste anemie cauzata de deficienta de fier.
- Pierdere de sange: in urma unei hemoragii acute sau a unei hemoragii mai mici. In anumite cazuri, aceste hemoragii pot trece neobservate, asa cum se intampla sangerarile stomacale sau intestinale.
- Distrugerea celulelor din sange: Aceasta cauzeaza anemia hemolitica, in care celulele rosii din sange sunt distruse din diferite cauze si de divesre boli.
Practica asezonarii mancarilor cu lamaie (de exemplu legume si leguminoase) are un benificiu dublu:
- ajuta la asimilarea fierului din alimente
- reduce nevoia de a adauga sare pentru a da gust mancarilor
Recomandarea curenta este ca fiecare masa sa ofere cel putin 25 mg de vitamina C datorita efectului benefic pe care il are in asimilarea fierului. Sucul continut de o jumatate de lamaie furnizeaza aceasta cantitate.
Daca exista suspiciuni pentru o persoana ca ar avea anemie, aceasta poate sa faca un test de tip hemograma care cuprinde urmatoarele derivate: numarul de hematii, hematocritul, hemoglobina, volum eritrocitar mediu (VEM), hemoglobina eritrocitara medie (HEM), concentratia hemoglobinei eritrocitare medii (CHEM).
Tratamentul consta in cauza care le-a provocat si este recomandat sa va adresati medicului, dar exista urmatoarele cazuri:
- pentru anemiile cu caracter acut: inlocuirea rapida a sangelui pierdut (dupa ce s-a oprit hemoragia) prin efectuarea de transfuzii
- anemiile provocate de lipsa nutrientilor: se administreaza cantitati necesare de fier sau vitamine
- anemiile provocate de infectii: antibiotice sau alte preparate
- anemiile produse de o hemoliza crescuta: se administreaza hormoni corticoizi sau se indeparteaza operator splina
Atentia acordata regimului alimentar poate preveni anemia, zilnic consumate cantitati adecvate de minerale si vitamine. Vointa unui stil de viata sanatos este necesar pentru a se bate cu rau facatorii interni care ne pot pune viata in pericol.
Daca considerati ca sunteti sunteti suspecti de anemie, cel mai recomandat ar fi sa va adresati medicului dumneavoastra de familie si sa va dea o trimitere la laboratorul de analize medicale.