In ultimii ani, privitul sesiunilor de joc ale unor gameri celebri a devenit mai profitabil decat domeniul eSport-urilor in sine, streamerii (cei care transmit propriile partide de joc in direct prin intermediul unor platforme precum Twitch) inregistrand castiguri financiare mai insemnate decat unii atleti eSports de top.

Insa si in acest domeniu, precum in multe altele care au devenit recent din ce in ce mai populare (si profitabile), exista o concurenta acerba, pozitia fruntasa ocupata de platforma Twitch fiind amenintata de concurenta reprezentata de jucatori cu greutate, precum YouTube de la Google sau Mixer de la Microsoft. Numai in ultimul an o serie de streameri cu milioane de urmaritori pe Twitch au parasit platforma, fiind ademeniti cu contracte de exclusivitate pe Mixer, gratie unor sume deloc neglijabile platite de Microsoft.

Cel mai popular streamer din lume, Tyler Ninja Blevins, este un astfel de exemplu, acesta abandonandu-si canalul de Twitch (care era cel mai urmarit din lume!) in favoarea unui contract exclusiv cu Mixer, unde a strans deja 2,8 milioane de urmaritori. Intr-o maniera asemanatoare, Michael Shroud Grzesiek a facut la randul sau tranzitia de la Twitch la Mixer in toamna anului trecut, abandonand o comunitate de peste 7 milioane de urmaritori in favoarea uneia de numai 960000 pe Mixer.

In urma plecarii celor doi, Turner Tfue Tenney a ramas cel mai popular streamer de pe Twitch, cu o comunitate ce numara 7,48 milioane de urmaritori. Podiumul este acum completat de Ali Myth Kabbani si Timothy TimTheTatman Betar, ce au strans 5,71 milioane, respectiv 4,25 milioane de urmaritori.

Cele mai mari comunitati de urmaritori nu aduc insa si cele mai mari venituri din acest domeniu. Pe langa castigurile oferite direct de platforma de streaming sau obtinute din diferite contracte de publicitate, streamerii se bazeaza si pe abonatii platitori (subscribers), comunitatile de acest tip fiind mult mai restranse numeric. Spre exemplu, lideri in ceea...