Lucrarea lui Dumnezeu este un semanat si un seceris neintrerupt. Ceea ce au semanat altii, seceram noi. Iar ceea ce semanam noi, adesea vor veni altii sa secere. Unii se trudesc ani de zile sa semene, dar adesea nu ajung sa culeaga nici un rod pentru Hristos. Propova-duiesc ani de zile Cuvantul intr-un loc, dar []Lucrarea lui Dumnezeu este un semanat si un seceris neintrerupt.

Ceea ce au semanat altii, seceram noi. Iar ceea ce semanam noi, adesea vor veni altii sa secere.

Unii se trudesc ani de zile sa semene, dar adesea nu ajung sa culeaga nici un rod pentru Hristos. Propova-duiesc ani de zile Cuvantul intr-un loc, dar nu vad nici un suflet predat si intors la Dumnezeu.

Iar altul e de-ajuns sa treaca o singura data pe acolo ca sa secere cu usurinta multime de snopi pentru Hris-tos.

Noi toti suntem impreuna-lucratori.2. Nu te intrista, draga suflete semanator, daca dupa ani indelungati de munca nu ajungi sa seceri nici un snop acolo unde ai trudit!Poate slujba ta a fost numai sa semeni.

Ci bucura-te ca in curand Domnul va trimite un secerator al Sau care va aduna la Domnul snopi binecuvantati din ogorul pe care l-ai semanat tu.

La rasplatire, Domnul tau, stiind ca roadele acelea sunt si rezultatul ostenelilor tale indelungi, iti va da o buna rasplatire (I Cor 3, 8-14).

Tu vei imparti roada cu fratele tau care a secerat. i amandoi va veti bucura in acelasi timp!3. Secerisul este cel mai placut dintre toate lucrarile la o holda.

Culesul roadelor este cea mai placuta si cea mai fe-ricita dintre toate muncile la un ogor,fiindca atunci vezi cu ochii tai rasplata muncii pe care o faci.

Pipai cu mainile tale rodul ostenelilor depuse.

Primesti indata si pe loc plata lucrului facut!4. O, seceratori binecuvantati care alergati acum pe tot intinsul campiilor, prin lanuri si ogoare atat de fru-moase!Voi secerati astazi multe roade pentru Domnul. i bucuriile voastre se tin acum lant.

Dar va rog sa nu-i uitati, in bucuriile si izbanzile voastre, pe cei care s-au ostenit aici intai si in osteneala carora voi ati intrat.

Ca sa va simtiti partasi cu ei la aceeasi rasplata.5. Cine nu-i respecta pe inaintasii care s-au ostenit acolo, acela nu respecta nici Adevarul pentru care au facut ei jertfe,nici lucrarea in care s-au sfarsit ei,nici pe Hristos Care i-a facut stralucitori.

Cine poate sa treaca peste numele lor fara respect sau fara teama, acela va calca asa si peste lucrarea lui Dumnezeu facuta prin ei!Un astfel de om nu va avea urmasi care sa-l res-pecte, dar va avea pacate care sa-l blesteme vesnic.6. Nu uitati mormintele inaintasilor vostri.

Nu uitati numele lor.

Nu uitati cartile lor, caci usor veti uita apoi si ostenelile lor.

Domnul va aduce aminte de toate aceste lucruri (Evr 13, 7).7. Aduceti-va aminte ca altii s-au ostenit. Ei acum se odihnesc. i voi aveti datoria sa va osteniti acum, nu sa va odihniti. Acum nu-i vremea odihnei, acum este vremea ostenelilor.

Va veni in curand si vremea odihnei. Atunci si voi va veti odihni.

Va veti odihni numai voi, care v-ati ostenit!Cei care nu s-au ostenit n-au de ce sa se odihneas-ca.8. Nu cumva tu te ostenesti numai pentru rau?Nu cumva tu te ostenesti numai sa furi munca alto-ra?Numai sa intri in ostenelile altora sau sa-i barfesti pe fratii ostenitori?Numai sa iei de-a gata din adunari ceea ce altii au strans la Domnul cu osteneli si jertfe mari?Nu cumva esti si tu numai un trantor, care nu se osteneste decat sa manance de-a gata mierea stransa de altii?9. Cand spune despre Hristos un om care a invatat aceasta numai din carti, care a facut o scoala, care a urmat pentru aceasta numai o pregatire si care are pentru aceasta o plata, oamenii asculta asculta unii cu placere, altii cu interes.

Cei mai multi insa cu nepasare si plictiseala si raman numai cu atat.

De altfel, nici vorbitorul nu pretinde mai mult decat sa fie ascultat cum vorbeste si cat vorbeste. i platit cat mai bine.10. Dar cand spune despre Hristos un om sau o fe-meie despre care pana ieri oamenii stiau ca a fost un betiv, un fumator, un stricat, o mincinoasa, o lacoma, o femeie lumeasca si rea, iar acum este un om nou,cand spune despre...