Vorbirea fratelui Traian Dorz de la o nunta din Bihor 1 martie 1981 Nimic nu este intamplator. Nici o intamplare nu este intamplatoare. Toate sunt randuite bine si mai dinainte de catre Dumnezeu. Numai pentru noi, care nu cunoastem relatia dintre lucrurile care se vad si cele care nu se vad, par intamplari. Ne []Vorbirea fratelui Traian Dorzde la o nunta din Bihor 1 martie 1981Nimic nu este intamplator. Nici o intamplare nu este intamplatoare. Toate sunt randuite bine si mai dinainte de catre Dumnezeu. Numai pentru noi, care nu cunoastem relatia dintre lucrurile care se vad si cele care nu se vad, par intamplari.

Ne inchinam in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Noi suntem un popor crestin. De la nastere, poporul nostru s-a nascut crestin. Poporul nostru nu s-a increstinat dupa ani, dupa secole de paganism, ca alte popoare. Fata de poporul nostru, Dumnezeu a avut o mila, o bunatate, o grija deosebite. De la nasterea noastra din parintii nostri trupesti si din cei sufletesti, din Cuvantul si din Duhul lui Dumnezeu, noi ne-am nascut crestini. Marturisim dreapta noastra credinta, care a cuprins casatoria, nunta, printre cele sapte Taine ale ei, [aceasta fiind] considerata sfanta nu numai din Cuvantul lui Dumnezeu, ci din toate invataturile care ne-au ramas noua de la parintii nostri drept-cre dinciosi si care au lasat pe tot intinsul patriei noastre semnele marii lor credinte si ale adancii lor increderi in Dumnezeu.

Am fost asezati aici de intelepciunea lui Dumnezeu si de lucrarea cea tainica a Lui, care a randuit viata nu numai fiecarui om si fiecarei familii, ci fiecarei natiuni.

Am fost asezati la rascrucea asta a istoriei si a geografiei, in care n-am avut, de-a lungul istoriei poporului nostru, nici un aliat adevarat si statornic, decat pe Dumnezeu. Parintii nostri au simtit aceasta, ca peste poporul nostru si peste acest pamant sfant, presarat cu morminte si cu dovezi ale dragostei si credintei lor, au trecut la fel de salbatici si prietenii, si vrajmasii. i numai Dumnezeu a fost Singurul lor aliat. In cele mai grele imprejurari, parintii nostri si-au indreptat inima si gandurile spre Dumnezeu si au spus: Doamne, nu mai avem pe nimeni! Toti cei care ne-au promis ajutorul ne-au tradat. Toti cei care s-au falit ca sunt prieteni ne-au inselat. i, la vremea celei mai cumplite rascruci din viata noastra, ne-au parasit. Marii nostri inaintasi, aceia care si-au pus viata in joc pentru apararea fiintei poporului nostru, au spus prin glasul lui tefan cel Mare: Eu nu apar aici numai existenta si fiinta neamului meu, ci apar aici credinta in Iisus Hristos! .

Istoria neamului nostru s-a identificat cu istoria Bisericii lui. Cu Viata si cu Soarta lui Hristos. i aceasta sfanta alianta a noastra cu Dumnezeu si a Lui cu noi ne-a facut sa supravietuim aici pana astazi.

Nu-i ciudat si nu-i de mirare oare ca desi am avut in istoria noastra atatea dovezi de dragoste din partea lui Dumnezeu si grija si desi marturisim din toata inima noastra si in toate bisericile noastre, din inceputul istoriei noastre, ca credem intr-Unul Dumnezeu Adevarat totusi la nuntile noastre, la toate imprejurarile deosebite din viata noastra, noi dovedim sau cel putin am dovedit pana acum ca avem asa de putina cunoastere despre Dumnezeu...