1. Este un nelegiuit acela care rupe trecutul de viitor. Care desparte inaintasii de urmasi. Care sapa prapastia intre cei ce s-au dus si cei ce vin, intre stramosi si stranepoti. Atat neamul nostru trupesc, cat si cel duhovnicesc traieste numai prin continuitatea lui fericita si statornica intre cei de ieri si cei de maine []1. Este un nelegiuit acela care rupe trecutul de viitor.

Care desparte inaintasii de urmasi.

Care sapa prapastia intre cei ce s-au dus si cei ce vin, intre stramosi si stranepoti.

Atat neamul nostru trupesc, cat si cel duhovnicesc traieste numai prin continuitatea lui fericita si statornica intre cei de ieri si cei de maine prin cei de astazi.

Voi, cei de astazi, aveti aceasta cutremuratoare datorie si raspundere.2. Nelegiuit este acela care uita aceasta datorie si osandit va fi acela care a uitat-o.

Numai cand privesti dinspre trecut viitorul, a tunci poti vedea drept si poti merge sigur pe cale.

Binecuvantat vei fi atunci de cei care ti-au mers inaintesi cinstit vei fi de cei ce-ti vor veni in urma.3. Cel ce-i binecuvanteaza pe parintii sai va fi binecuvantat si el de copiii lui.

Dar cel ce-si nesocoteste parintii va fi blestemat si el de catre urmasii sai.

Daca acest lucru este atat de adevarat cu privire la ce le trupesti, pentru viata asta, atunci cu cat mai adevarat este si va fi cu privire la cele sufletesti, care au in vedere nu numai viata de acum, ci mai ales viata cea vesnica.4. Daca stim ce inaintasi sfinti am avutcum au luptat ei sa pastreze credinta noastra, mostenirea noastra si fiinta noastra pana la noisi daca dorim ca si fiii nostri sa fie vrednici, cinstiti, harnici si liberi, atunci sa nu uitam, sa nu uitam si sa nu uitam ce mare datorie avem noi acum, astazi, aici.

Blestemat si osandit va fi de inaintasi si de urmasi acela care rupe trecutul de viitor si pe stranepoti de stramosii lor.5. Sa tinem intocmai invataturile cum le-am primit si sa nu ingaduim intre noi rataciri de la invatatura noastra buna si strabuna,ci sa indepartam pe oricine si sa ne indepartam de oricine aduce o alta invatatura. Sau o stricare a ei.

Sa pastram nezguduita si neschimbata credinta noas tra stramoseasca pe care am primit-o prin aceasta invatatura si in care am pus legamantul nostru la nasterea noastra din nou in Lucrarea asta.

Blestemat va fi oricine dezbina credinta aceasta si oricine il va primi pe dezbinatorul ei.6. Sa nu parasim adunarea noastra, oricat de mica sau oricat de prigonita ar fi ea.

Sa pastram ascultarea si unitatea cu fratii nostri, ne ingaduind in viata noastra nici un pacat vazut sau ascuns, care ne-ar putea strica inima de la dragostea si de la umblarea noastra in curatia Duhului si a Cuvantului Sfant.7. Sa dam tuturor urmasilor nostri o buna si vrednica pilda de urmat in toate privintele, pentru a fi astfel o pricina de lauda pentru Domnul,de cinstire pentru parintisi de bucurie pentru copiiAstfel Lucrarea Domnului va trece prin noi ca un lant de aur din trecut spre viitor. Iar in Ziua cea Mare a Vesniciei, noi vom fi cinstiti inaintea Tatalui si a ingerilor Sai nu numai de Mantuitorul nostru, ci si de catre inaintasii nostri si de catre urmasii nostri, ca am fost ca o veriga si ca o punte de aur intre unii si altii.8. Credinciosul traieste numai prin rabdare Cat rabdam, atata traim prin credinta, atata traim in dragoste, atata traim in nadejde.

Toata viata Mantuitorului nostru a fost o viata de rabdare. Toata istoria Bisericii si a Bibliei este o istorie de jertfa, de lupta si de munca duse cu rabdare.

De la inceputul ei si pana astazi. i asa se vede ca trebuie sa fie pana la sfarsit.9. Viata insasi, in toata desfasurarea ei, ne cere zilnic si in toate privintele rabdare si indelunga rabdare fiecaruia dintre noi si tuturor.

Fara rabdare nu poti nici in familia ta, nici in afara de ea.

Nici in iubire, nici in credinta.

Nici intre oameni, nici in afara de ei.10. O, Rabdarea lui Iisus Cel fara casa,Cel fara familie,Cel fara adapostSilit sa traiasca in casa altora,cu painea altora,cu haina altora, cum spune El: Fiul Omului n-are unde sa- i plece capul (Lc 9, 58).

Putini dintre noi stim cata rabdare i se cere unui suflet de om care trebuie sa bata mereu in fiecare seara la o usa straina pentru un loc de culcareDe cate ori rabda foame, fiindca nu mai poate nici primiMai bine doarme pe camp sau se culca flamand.11. Se duce in munte sa se roage si pentru ca n-are unde sa se duca sa doarma.

Se duce sa planga singur, fiindca n-are unde sa se duca sa se bucure cu altii.

Se duce sa tremure singur, fiindca n-are unde sa...