S-a intamplat in 5 mai 311: A murit Galerius, imparat roman. Gaius Galerius Valerius Maximianus s-a nascut in jurul anului 250 d Hr langa Serdica, orasul Sofia de astazi, sau in zona orasului sarbesc Zajecar in apropiere de Dunare. Parerile in acest caz sunt impartite. Cert este insa ca a vazut lumina zilei in provincia []The post S-a intamplat in 5 mai 311 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 5 mai 311 was first posted on mai 5, 2020 at 2:11 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 5 mai 311: A murit Galerius, imparat roman. Gaius Galerius Valerius Maximianus s-a nascut in jurul anului 250 d Hr langa Serdica, orasul Sofia de astazi, sau in zona orasului sarbesc Zajecar in apropiere de Dunare. Parerile in acest caz sunt impartite. Cert este insa ca a vazut lumina zilei in provincia romana Moesia. Galerius avea origine dacica. Mai ales prin intermediul mamei sale, Romula, care ar fi trecut in 245 d. Hr. Dunarea, in Moesia, pentru a fugi in urma invaziei carpilor din nord. Cel putin asta sustine autorul latin Lactantiu in De mortibus persecutorum . In aceasta fiara salbatica clocotea o barbarie nativa si o salbaticie straina sangelui roman; si nici nu este de mirare, fiindca mama sa a fost nascuta dincolo de Dunare si a fost obligata de o incursiune a carpilor sa treaca fluviul si sa caute refugiu in Noua Dacie , scria Lactantiu. Nimeni nu si-ar fi imaginat insa, ca Galerius va ajunge imparat. Nici nu ar fi avut cum. S-a nascut intr-o familie saraca, tatal sau, despre care se banuieste ca si el era dac mutat la sud de Dunare, era agricultor. Mai mult decat atat prima meserie a lui Galerius a fost aceea de vacar. Adolescentul, satul de pascut vitele, s-a inrolat insa in armata romana in timpul imparatului Aurelian, adica prin anul 270 d. Hr. Era foarte priceput in cariera armelor si urca rapid pe scara rangurilor militare. Era un om cu obiceiuri cinstite si fara egal in arta militara , spunea despre acesta, Eutropius. Datorita calitatilor sale exceptionale, Galerius ajunge in preajma imparatilor romani. Proaspatul imparat roman Diocletian, ajuns la putere in 284 d.

Hr., il remarca pe Galerius. Acesta din urma devina comandantul garzii personale a imparatului, sub titulatura de prefect al pretoriului. Acest dac nascut in Moesia, incepe sa castige tot mai mult increderea lui Diocletian. Din bodyguard ajunge sa devina administrator de provincie. Mai precis Galerius este trimis de Diocletian in 286 sa administreze provincia Scythia Minor. Este vorba inclusiv de teritoriul Dobrogei actuale, noua provincie fiind formata prin desprinderea acestui teritoriu de Moesia Inferior. In aceasta zona ravasita de atacurile frecvente ale barbarilor, calitatile militare ale lui Galerius erau esentiale. Aici Galerius poarta numeroase lupte impotriva carpilor, gotilor si sarmatilor. Galerius poarta numeroase lupte si in alte parti ale Imperiului. In 293, de exemplu este trimis sa reprime rascoala din Egipt. In urma unor victorii stralucite si dupa cucerirea Alexandriei devenita capitala a insurgentilor primeste titulaturile de Thebaicus si Aegypticus. Cea mai mare victorie pe care o va obtine Galerius va fi cea impotriva sassanizilor din Persia. Astfel, in 297, regele acestora Narses invadeaza pronvicia romana Mesopotamia. Galerius este trimis impotriva lor. Prima data esueaza si este infrant. Mai apoi reface trupele, recruteaza noi oameni din provinciile dunarene cu precadere si mai apoi pleaca din nou contra persilor....