S-a intamplat in 20 mai 325: S-a deschis oficial, la Niceea, Sinodul I Ecumenic, care a durat pana la data de 25 august a aceluiasi an. Atat la deschiderea intrunirii, cat si la inchidere a asistat insusi imparatul Constantin, lucrarile tinandu-se in sala de receptie a palatului imperial din Niceea, sub conducerea episcopilor Eustatiu al []The post S-a intamplat in 20 mai 325 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 20 mai 325 was first posted on mai 20, 2020 at 2:39 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 20 mai 325: S-a deschis oficial, la Niceea, Sinodul I Ecumenic, care a durat pana la data de 25 august a aceluiasi an. Atat la deschiderea intrunirii, cat si la inchidere a asistat insusi imparatul Constantin, lucrarile tinandu-se in sala de receptie a palatului imperial din Niceea, sub conducerea episcopilor Eustatiu al Antiohiei (324-330) si Alexandru al Alexandriei (313-328). Acest prim Sinod prezinta o deosebita importanta, deoarece a fost prima adunare a episcopilor din intreaga Biserica (318 Parinti, conform Traditiei), in cadrul careia s-au dezbatut probleme doctrinare fundamentale si s-au luat decizii majore care privesc dreapta credinta si unitatea bisericii (a fost respinsa si condamnata invatatura lui Arie, s-a stabilit o prima forma a Crezului si o prima regula pentru calcularea datei Pastilor, s-a instituit si o regula pentru toate Sinoadele Ecumenice ce urmau a fi organizate ulterior). In 325 imparatul Constantin cel Mare a convocat primul conciliu ecumenic al bisericii crestine, care a pus bazele dogmatice si canonice ale acestei religii, definind mai precis dogmele crestine drept raspuns la provocarea reprezentata de erezia arianista. Toti episcopii prezenti s-au declarat de acord cu pozitiile teologice majore propuse de proto-ortodoxie, dat fiind ca in acel moment alte forme de crestinism fusesera deja excluse, suprimate, reformate sau distruse .

Desi proto-ortdocsii castigasera disputele anterioare, in urma definirii mai precise a ortodoxiei crestine ei au fost invinsi in secolele al IV-lea si al V-lea de succesorii lor cu propriile lor arme, fiind in cele din urma declarati eretici, nu pentru ca ar fi combatut idei privite drept corecte, ci pentru ca pozitiei lor ii lipseau precizia si rafinamentul teologic cerut de impacarea unor teze contradictorii acceptate simultan de teologi. La acest prim conciliu (sinod) ecumenic au participat dupa unele marturii 200, dupa altele 318 episcopi din tot tinutul crestin, mai putin de la iudeii crestini si de la Biserica Mar Thoma. Sinodul a discutat problemele ridicate de Arius din Alexandria. Acesta sustinea ca Iisus din Nazaret nu ar fi fiul lui Dumnezeu nascut din vesnicie, ci doar o creatura a Tatalui care in singuratatea lui l-ar fi creat pe Iisus si l-ar fi infiat. Discutia centrala a acestui sinod se poarta in jurul termenului de homoousios (consubstantial, de aceeasi fiinta).

Arius propunea formula homiousios (de fiinta asemanatoare), in sensul ca Iisus ar fi primit o fiinta asemanatoare Tatalui si nicidecum aceeasi fiinta. De asemenea, doctrina ariana sustine ca: a fost o vreme cand Fiul nu exista , adica Fiul ar fi fost o creatura superioara, dar totusi doar o creatura. Exact acest lucru e...