S-a întâmplat în 15 iunie…
S-a intamplat in 15 iunie was first posted on iunie 15, 2020 at 1:55 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 15 iunie 1167: A fost intemeiat orasul Copenhaga, devenit capitala a regatului danez in 1443. 1340: Prima atestare documentara a localitatii Siret, judetul Suceava. 1389: Voievodul arii Romanesti, Mircea cel Batran, participa cu oaste la batalia de la Kossovopolje (Campia Mierlei, Serbia), ca aliat al sarbilor impotriva turcilor. 1397: S-a nascut Paolo Uccello, pictor italian. Paolo Dono di Pratovecchio zis Uccello (n. Florenta m. 10 decembrie 1475, Florenta), pictor italian din perioada timpurie a Renasterii florentine. Stapanirea artei perspectivei, care era o marturie a epocii si care s-a manifestat in mod deosebit in opera sa, il situeaza printre cei mai importanti pictori renascentisti italieni ai secolului al XV-lea. Cu toate acestea, stilul lui Uccello este inca imbibat de arta gotica tarzie, incat artistul este considerat ca fiind ultimul reprezentant al acestui stil international in pictura italiana. 1502: In timpul ultimei sale expeditii Columb descopera insula Martinica. 1520: Papa Leon X il excomunica pe Martin Luther din Biserica Catolica. 1594: S-a nascut pictorul clasicist francez Nicolas Poussin.)Nicolas Poussin (n. Les Andelys, Normandia d. 19 noiembrie 1665 in Roma ) a fost un pictor francez din perioada clasicismului baroc. 1772: A murit compozitorul francez Claude Daquin (n. 1694). 1834: Obtinerea primului brevet pentru un costum de scafandru. Primul brevet pentru un echipament de scufundare i-a apartinut americanului Leonard Norcross din Dixfield, Maine. 1841: S-a nascut Dimitrie Grecescu, etnobotanist, medic, membru titular (1907) al Academiei Romane. 1843: S-a nascut Bergen Edvard Hagerup Grieg, compozitor, pianist si dirijor norvegian.
Edvard Hagerup Grieg (n. Bergen m. 4 septembrie 1907 Bergen) a fost un compozitor si pianist norvegian.
Edvard Grieg este cel mai de seama muzician din scoala nationala norvegiana si unul din reprezentantii de frunte ai muzicii romantice europene. Muzica lui a fost influentata de romanticii germani, ca de pilda Schumann, si de asemenea de muzica populara a poporului sau, uneori si de cea a popoarelor scandinave vecine. Grieg a activat si ca pianist de concert pana la sfarsitul vietii sale.-1844: Charles Goodyear (1800-1860), inventator, a descoperit vulcanizarea cauciucului, procedeu prin care acesta devine insensibil la variatiile de temperatura. 1848: A fost sfintit drapelul national tricolor, adoptat prin decret la 14 iunie de catre Guvernul revolutionar de la Bucuresti; drapelul avea culorile albastru, galben, rosu si avea inscrisa deviza Dreptate, Fratie .
In ara Romaneasca, decretul nr. 1 din 14/26 iunie 1848 al Guvernului provizoriu mentiona ca Steagul National va avea trei culori: albastru, galben, rosu , urmand ca deviza scrisa pe flamuri sa fie DPE TATE P IE (Dreptate, Fratie ). Diferenta fata de modelele anterioare ale tricolorului constau in plasarea fasiei albastre in partea superioara, eliminarea cifrului domnesc de la colturi si a coroanei de pe capul acvilei ce se gasea in varful hampei, precum si prezenta unei devize. 1848: A doua Adunare populara de la Lugoj a romanilor din Banat, a hotarat: infiintarea unei armate populare romane in frunte cu Eftimie Murgu, introducerea limbii romane, recunoasterea nationalitatii romane etc. 1848: Marea Adunare de pe Campia Filaretului, numita apoi Campia Libertatii, in timpul careia s-a depus juramantul pe Constitutie si s-a aprobat constituirea Guvernului provizoriu. 1862: S-a nascut inventatorul rus Evghenii Kolbasev; a elaborat cateva proiecte de submarine si a construit instalatii telefonice subacvatice si de bord. 1877: Henry Ossian Flipper, primul absolvent de culoare al vestitei scoli militare americane West Point. 1882: S-a nascut Ioan Urs Soricu, poet, folclorist si autor de literatura pentru copii (m. 1957). 1889: A murit poetul national Mihai Eminescu, membru post-mortem al Academiei Romane (1948); inmormantat peste doua zile (la 17 iunie), la cimitirul Bellu din Bucuresti (n. 1850). 1903: S-a nascut Victor Brauner, pictor roman.
Victor Brauner (n. Piatra Neamt m. 12 martie 1966, Paris) a fost un pictor si poet suprarealist evreu, originar din Romania.
Victor Brauner a fost fiu al unui fabricant de cherestea din Piatra Neamt si frate al folcloristului Harry Brauner, respectiv cumnat al folcloristei si artistei plastice Lena Constante.
Frecventeaza coala de Arte Frumoase din Bucuresti (1919 1921) si Academia Libera de Pictura a lui Horia Igirosanu.
In 1966 este ales pentru a reprezenta Franta la Bienala din Venetia, unde o sala intreaga ii este consacrata. La 12 martie 1966, Victor Brauner moare la Paris, in urma unei boli indelungate. Mormantul sau, aflat in cimitirul Montmartre, are ca epitaf o fraza extrasa din Carnetele sale: Peindre, c est la vie, la vraie vie, ma vie . Carnetele pictorului cu insemnari personale, pe care acesta le-a dat lui Max Pol Fouchet, contin, in parte, cheia creatiei sale: Fiecare tablou pe care-l fac este proiectat din cele mai adanci izvoare ale nelinistei mele 1909: S-a nascut Virgil Teodorescu, poet si eseist roman. Virgil Teodorescu (n. Cobadin, Constanta m. 24 iunie 1987, Bucuresti) a fost un poet, prozator, eseist si traducator roman, reprezentant al miscarii literare de avangarda. Membru corespondent al Academiei Romane.
A facut parte din grupul suprarealist roman.
A fost presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania intre 1974 si 1978. In paralel cu opera sa, a tradus din numerosi autori precum Guillaume Apollinaire sau George Gordon Byron. 1911: S-a nascut Eliza Petrachescu, actrita de...